Liczba osób
Koszt
Trudność
Czas przygotowania
Steki osusz ręcznikiem papierowym i posyp solą i pieprzem (po ½ łyżeczki).
Włącz Optigrill, wybierz program Czerwone mięso i wciśnij OK. Kiedy fioletowa kontrolka grilla przestanie migać i usłyszysz sygnał dźwiękowy, umieść steki na ruszcie i zamknij pokrywę.
Grilluj do momentu, w którym kontrolka wskaże oczekiwany stopień wysmażenia mięsa: żółty – krwiste; pomarańczowy – średnio wysmażone albo czerwony – dobrze wysmażone. Gotowe steki połóż na talerzu; przykryj folią aluminiową. Pozwól by mięso odpoczęło 5 minut zanim je podasz.
W międzyczasie, rozpuść masło na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu. Dodaj grzyby, czosnek, tymianek i pozostałą sól i pieprz. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut lub do czasu aż grzyby się przyrumienią i będą miękkie. Wymieszaj z octem balsamicznym. Zdejmij z ognia i dodaj natkę pietruszki. Steki podawaj udekorowane grzybami i pokruszonym serem pleśniowym.
Puszyste purée ziemniaczane i delikatnie chrupiąca fasolka szparagowa są idealnym uzupełnieniem tego prostego, ale eleganckiego dania.
Rostbef to bardzo chudy kawałek wołowiny i może stać się suchy, gdy będzie przesmażony. Aby uzyskać najlepszy efekt, nie przekraczaj średniego stopnia wysmażenia.
Znajdź instrukcje obsługi produktów Tefal.
Uzyskaj odpowiedzi na pytania.