Łatwa pieczona baklawa
- Całkowity czas 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
250 ml Woda
200 g Cukier
1 laska Cynamon
1 łyżka Sok z cytryny
0.5 pak Ciasto filo
70 g Masło
3 łyżka Olej słonecznikowy
150 g Pistacje
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Aby przygotować syrop: w rondelku połącz wodę, cukier i laskę cynamonu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj 2–3 krople soku z cytryny, aby zapobiec krystalizacji. Odstaw do ostygnięcia.
Etap 2 /6
Rozpuść masło w mikrofalówce i odstaw na bok.
Etap 3 /6
Rozwiń arkusze ciasta filo na blacie roboczym i zwiń w jeden blok. Następnie pokrój na plastry grubości palca.
Etap 4 /6
Lekko natłuść płytę i ułóż na niej gniazdka baklawy. Wymieszaj roztopione masło z olejem słonecznikowym, usuwając pianę z masła, jeśli to konieczne. Polej tą mieszanką baklawy. Rozpocznij pieczenie.
Etap 5 /6
Gdy baklawy się upieką i będą złociste oraz chrupiące, delikatnie polej je ostudzonym syropem.
Etap 6 /6
Posyp pokruszonymi pistacjami i udekoruj każdą porcję łyżką gęstej śmietanki.