Łosoś w polewie z dziką sałatką
Tefal
Przepis według Tefal

Łosoś w polewie z dziką sałatką

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 szt. filety z łososia (ok. 250 g)

  • 1 szt. limonka

  • 8 łyżka miód

  • 2 łyżeczka sos sojowy

  • 200 g mieszane liście sałaty

  • 12 szt. rzodkiewki

  • 2 szt. mango

  • 1 szt. limonka

  • 2 łyżeczka miód

  • sól

  • oliwa z oliwek

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Opłucz łososia pod strumieniem zimnej wody i wysusz, poklepując papierowym ręcznikiem. W razie potrzeby usuń skórę.

  • 4szt. filety z łososia (ok. 250 g)

Etap 2 /5

Umyj limonkę w gorącej wodzie, osusz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj skórkę i sok z limonki z miodem i sosem sojowym. Posmaruj rybę marynatą.

  • 1szt. limonka
  • 8łyżka miód
  • 2łyżeczka sos sojowy

Etap 3 /5

Umyj sałatę i potrząsaj aż do wysuszenia. Obierz mango, przekrój na pół wzdłuż pestki, a następnie potnij na cienkie plasterki. Umyj rzodkiewki, wysusz i pokrój na cienkie plasterki.

  • 200g mieszane liście sałaty
  • 12szt. rzodkiewki
  • 2szt. mango

Etap 4 /5

Włącz grill, wybierz program Ryby i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia połóż łososia na grillu i zamknij go – ryba upiecze się automatycznie. Wyjmij łososia, gdy pojawi się komunikat „Średnio upieczone” (kolor pomarańczowy). Pozostaw na chwilę, a następnie ponownie posmaruj polewą.

Etap 5 /5

Podawaj łososia z dziką sałatą, rzodkiewkami i mango. Spryskaj sokiem z limonki, oliwą z oliwek, posyp sałatkę solą i podawaj.

  • 1szt. limonka
  • 2łyżeczka miód
  • sól
  • oliwa z oliwek