Łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym - przepisy OptiGrill 4in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 filet łosoś

  • 0.25 pęczek koperku

  • 0.5 szt. drobno posiekana cebula

  • 2 łyżka sok z cytryny

  • cytryna

  • 1 goździk posiekany czosnek

  • sól i pieprz

  • 50 ml oliwa z oliwek

  • 125 ml niskotłuszczowa kwaśna śmietana

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Do robota kuchennego włóż koperek, cebulę, sok i startą skórkę z cytryny, czosnek i połowę soli oraz pieprzu (po połowie łyżeczki). Dobrze zmiksuj. Nie wyłączaj robota. Ostrożnie dolewaj olej aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

  • 4filet łosoś
  • 0.25 pęczek koperku
  • 0.5szt. drobno posiekana cebula
  • 2łyżka sok z cytryny
  • cytryna
  • 1goździk posiekany czosnek
  • sól i pieprz
  • 50ml oliwa z oliwek
  • 125ml niskotłuszczowa kwaśna śmietana

Etap 2 /5

Podziel wszystko na dwie porcje.

Etap 3 /5

Wymieszaj pierwszą porcję z kwaśną śmietaną i odstaw na bok. Dopraw łososia resztą soli i pieprzu i polej drugą połową sosu koperkowego.

Etap 4 /5

Włącz grill. Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść łososia na grillu i opuść pokrywkę. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na żółto lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Średnio upieczone”.

Etap 5 /5

Podawaj z sosem.