Łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 filet łosoś
0.25 pęczek koperku
0.5 szt. drobno posiekana cebula
2 łyżka sok z cytryny
cytryna
1 goździk posiekany czosnek
sól i pieprz
50 ml oliwa z oliwek
125 ml niskotłuszczowa kwaśna śmietana
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Do robota kuchennego włóż koperek, cebulę, sok i startą skórkę z cytryny, czosnek i połowę soli oraz pieprzu (po połowie łyżeczki). Dobrze zmiksuj. Nie wyłączaj robota. Ostrożnie dolewaj olej aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Etap 2 /5
Podziel wszystko na dwie porcje.
Etap 3 /5
Wymieszaj pierwszą porcję z kwaśną śmietaną i odstaw na bok. Dopraw łososia resztą soli i pieprzu i polej drugą połową sosu koperkowego.
Etap 4 /5
Włącz grill. Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść łososia na grillu i opuść pokrywkę. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na żółto lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Średnio upieczone”.
Etap 5 /5
Podawaj z sosem.