Łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 filet łosoś
0.25 pęczek koperku
0.5 szt. drobno posiekana cebula
2 łyżka sok z cytryny
cytryna
1 goździk posiekany czosnek
sól i pieprz
50 ml oliwa z oliwek
125 ml niskotłuszczowa kwaśna śmietana
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Do robota kuchennego włóż koperek, cebulę, sok i startą skórkę z cytryny, czosnek i połowę soli oraz pieprzu (po połowie łyżeczki). Dobrze zmiksuj. Nie wyłączaj robota. Ostrożnie dolewaj olej aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
4filet łosoś 0.25 pęczek koperku 0.5szt. drobno posiekana cebula 2łyżka sok z cytryny cytryna 1goździk posiekany czosnek sól i pieprz 50ml oliwa z oliwek 125ml niskotłuszczowa kwaśna śmietana
Etap 2 /5
Podziel wszystko na dwie porcje.
Etap 3 /5
Wymieszaj pierwszą porcję z kwaśną śmietaną i odstaw na bok. Dopraw łososia resztą soli i pieprzu i polej drugą połową sosu koperkowego.
Etap 4 /5
Włącz grill. Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść łososia na grillu i opuść pokrywkę. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na żółto lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Średnio upieczone”.
Etap 5 /5
Podawaj z sosem.