Łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym
Tefal
Przepis według Tefal

Łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 27 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    12 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 0.5 Koperek

  • 1 Drobno posiekana biała cebula

  • 3 łyżka Sok z cytryny

  • Cytryna

  • 1 goździk Posiekany czosnek

  • Sól, pieprz

  • 7 cl Oliwa z oliwek

  • 19 cl Lekka kwaśna śmietana

  • 6 filet Łosoś, 125 g każdy

Akcesoria

  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Do blendera dodaj koperek, cebulkę dymkę, sok i skórkę z cytryny, czosnek i połowę soli oraz pieprzu (po 1 łyżeczce). Dobrze zblenduj. Podczas miksowania powoli wlewaj olej, aż konsystencja będzie gładka. Podziel wszystko na dwie części. Jedną połowę wymieszaj ze śmietaną, a następnie odstaw na bok. Dopraw łososia pozostałą solą i pieprzem, a następnie posmaruj drugą połową sosu koperkowego.

Etap 2 /3

Włóż tacę grillową do urządzenia, a filety z łososia do miski. Ustaw tryb RYBY i piecz przez 12 minut w temperaturze 170°C. Jeśli posiadasz urządzenie Easy Fry Oven&Grill 9in1, umieść łososia na grillu i wsuń go na środkową półkę, a pod spodem umieść tacę ociekową. Ustaw tryb RYBY i piecz przez 12 minut w temperaturze 170°C.

Etap 3 /3

Podawaj z resztą odstawionego na bok sosu.