Łosoś po tajsku
- Całkowity czas 57 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 37 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 Łosoś
10 cl Sos sojowy
1 Limonka
4 Czosnek
2 łyżka Imbir
1 Czerwona papryka
2 Marchew
1 Cukinia
1 łyżka Oliwa z oliwek
50 g Groszek cukrowy
50 g Kiełki fasoli
4 łyżka Słodki sos chilli
0.5 Cebula dymka
2 łyżka Ziarno sezamu
1 Limonka
Kolendra
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Pokrój łososia na duże kostki. W naczyniu wymieszaj sos sojowy, sok z limonki, posiekany czosnek i tarty imbir. Dodaj łososia, przykryj i pozostaw na 20 minut.
Etap 2 /8
Umyj i osusz paprykę, marchewki i cukinię. Pokrój paprykę w paski i usuń gniazdo. Obierz marchewki i pokrój je w cienkie paski. Pokrój cukinię na paski tej samej wielkości. Wymieszaj posiekane warzywa z oliwą w naczyniu. Dodaj groszek cukrowy i kiełki fasoli. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 3 /8
Umieść warzywa w urządzeniu. Rozpocznij gotowanie.
Etap 4 /8
W połowie gotowania zamieszaj warzywa.
Etap 5 /8
Otwórz urządzenie obiema rękami. Odłóż warzywa do pojemnika.
Etap 6 /8
Umieść kostki łososia w szufladzie. Rozpocznij gotowanie.
Etap 7 /8
Po ugotowaniu otwórz urządzenie obiema rękami i ostrożnie wyjmij łososia.
Etap 8 /8
Podawaj warzywa i łososia na talerzach. Posyp łososia słodkim sosem chili, cebulą dymką i ziarnami sezamu. Skrop warzywa sokiem z limonki i posyp kolendrą. Smacznego!