Śliwki pod kruszonką wg Pati Sołtysik
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Śliwki pod kruszonką wg Pati Sołtysik

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 400 g Śliwki

  • 2 łyżka Masło

  • 1 łyżka Miód

  • 2 łyżeczka Cynamon

  • 1 łyżeczka Gałka muszkatołowa

  • Na kruszonkę:

  • 120 g Mąka pszenna

  • 30 g Cukier waniliowy

  • 30 g Cukier brązowy

  • 60 g Masło

Akcesoria

  • Forma do ciasta
    Forma do ciasta
  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki. TEN PRZEPIS WYMAGA UŻYCIA POKRYWY EXTRA CRISP.

  • 400g Śliwki
  • 2łyżka Masło
  • 1łyżka Miód
  • 2łyżeczka Cynamon
  • 1łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • Na kruszonkę:
  • 120g Mąka pszenna
  • 30g Cukier waniliowy
  • 30g Cukier brązowy
  • 60g Masło

Etap 2 /6

Do Cook4me włóż masło i rozpuść je w trybie średnie podsmażanie. Do rozpuszczonego masła dodaj miód, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszaj i dodaj śliwki.

  • 400g Śliwki
  • 2łyżka Masło
  • 1łyżka Miód
  • 2łyżeczka Cynamon
  • 1łyżeczka Gałka muszkatołowa

Etap 3 /6

Przez 8 minut gotuj często mieszając w trybie lekkie duszenie.

Etap 4 /6

Za pomocą łyżki przełóż śliwki do formy na ciasto.

  • Forma do ciasta

Etap 5 /6

Za pomocą dłoni lub robota kuchennego o wolnych obrotach połącz składniki na kruszonkę i wyrabiaj do momentu aż składniki się połączą i uzyskasz nierównomierne gródki.

  • 120g Mąka pszenna
  • 30g Cukier waniliowy
  • 30g Cukier brązowy
  • 60g Masło

Etap 6 /6

Gotową kruszonką obsyp śliwki i włóż do Cook4me. Załóż pokrywę Extra Crisp. Ustaw program 4 i czas 25 min.

  • Forma do ciasta