Śródziemnomorskie szaszłyki z łososiem i karczochami
- Całkowity czas 28 min.
- 20 min.Czas przygotowania 
- 8 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
4 osób
- 460 g Filety z łososia bez skóry 
- 1.5 Cytryna 
- 210 g Serca karczochów mini w słoiku 
- 1 goździk Czosnek 
- 2 łyżka Posiekana pietruszka 
- 60 ml Oliwa z oliwek 
- 1 łyżeczka Sól 
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Pokrój filety z łososia w kostkę o grubości 2,5 cm. Umyj i pokrój cytrynę na cienkie plasterki. Na każdy szpikulec nadziewaj na zmianę 3 kostki łososia, 2 jadalne części karczochów i 3 plasterki cytryny.
Etap 2 /3
Obierz i zmiażdż ząbek czosnku, a następnie wymieszaj z posiekaną pietruszką, oliwą z oliwek i solą. Posmaruj szaszłyki sosem.
Etap 3 /3
Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż szaszłyk na płytach i piecz przez 8 minut, obracając w połowie pieczenia.

