Żeberka po chińsku wg Kiszki
- Całkowity czas 46 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 36 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
600 g Żeberka wieprzowe
4 goździk Czosnek
Imbir
Cebula dymka
1 łyżka Cukier brązowy
2 łyżka Sos sojowy jasny
1 łyżka Sos sojowy ciemny
2 łyżka Ocet ryżowy
1 łyżka Sos ostrygowy
1 łyżeczka Przyprawa 5 smaków
70 ml Woda
1 łyżka Olej roślinny
Biały sezam
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki. Żeberka potnij na porcje z jedną kostką. Imbir i ząbki czosnku obierz i zetrzyj na tarce lub potnij na plasterki. Pęczek dymki przetnij na połowę (do sosu dodasz jasną część).
Etap 2 /6
Przygotuj miksturę składającą się z: 1 łyżki brązowego cukru, 2 łyżek jasnego sosu sojowego, 1 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżek octu ryżowego lub jabłkowego, 1 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżeczki przyprawy 5 smaków i 70 ml wody.
Etap 3 /6
Dodaj do Cook4me 1 łyżkę oleju. Następnie wrzuć żeberka.
Etap 4 /6
Smaż przez kilka minut do lekkiego zrumienienia. Chwilę przed końcem czasu dorzuć czosnek oraz imbir.
Etap 5 /6
Do żeberek wlej przygotowaną miksturę i zamieszaj, aby pokryć nią mięso. Na wierzchu ułóż dymkę. Gotuj pod ciśnieniem.
Etap 6 /6
Jeśli po tym czasie okaże się, że sosu jest dużo, możesz wyjąć żeberka, przejść w tryb mocnego podsmażania i zredukować sos. Udekoruj sezamem. Smacznego!