Żeberka po chińsku wg Kiszki
Tefal
Przepis według Tefal

Żeberka po chińsku wg Kiszki

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 46 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    36 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 600 g Żeberka wieprzowe

  • 4 goździk Czosnek

  • Imbir

  • Cebula dymka

  • 1 łyżka Cukier brązowy

  • 2 łyżka Sos sojowy jasny

  • 1 łyżka Sos sojowy ciemny

  • 2 łyżka Ocet ryżowy

  • 1 łyżka Sos ostrygowy

  • 1 łyżeczka Przyprawa 5 smaków

  • 70 ml Woda

  • 1 łyżka Olej roślinny

  • Biały sezam

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki. Żeberka potnij na porcje z jedną kostką. Imbir i ząbki czosnku obierz i zetrzyj na tarce lub potnij na plasterki. Pęczek dymki przetnij na połowę (do sosu dodasz jasną część).

  • 600g Żeberka wieprzowe
  • 4goździk Czosnek
  • Imbir
  • Cebula dymka

Etap 2 /6

Przygotuj miksturę składającą się z: 1 łyżki brązowego cukru, 2 łyżek jasnego sosu sojowego, 1 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżek octu ryżowego lub jabłkowego, 1 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżeczki przyprawy 5 smaków i 70 ml wody.

  • 1łyżka Cukier brązowy
  • 2łyżka Sos sojowy jasny
  • 1łyżka Sos sojowy ciemny
  • 2łyżka Ocet ryżowy
  • 1łyżka Sos ostrygowy
  • 1łyżeczka Przyprawa 5 smaków
  • 70ml Woda

Etap 3 /6

Dodaj do Cook4me 1 łyżkę oleju. Następnie wrzuć żeberka.

  • 600g Żeberka wieprzowe
  • 1łyżka Olej roślinny

Etap 4 /6

Smaż przez kilka minut do lekkiego zrumienienia. Chwilę przed końcem czasu dorzuć czosnek oraz imbir.

  • 4goździk Czosnek
  • Imbir

Etap 5 /6

Do żeberek wlej przygotowaną miksturę i zamieszaj, aby pokryć nią mięso. Na wierzchu ułóż dymkę. Gotuj pod ciśnieniem.

Etap 6 /6

Jeśli po tym czasie okaże się, że sosu jest dużo, możesz wyjąć żeberka, przejść w tryb mocnego podsmażania i zredukować sos. Udekoruj sezamem. Smacznego!

  • Biały sezam