Karkówka po chińsku - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Karkówka po chińsku

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 500 g Karkówki (mogą być kotlety)

  • 1 Cebula (120 g)

  • 1 Duża marchewka (160 g)

  • 3 Kawałek Imbiru

  • 3 Duże ząbki czosnku

  • 1.5 łyżka Jasnego sosu sojowego

  • 1 łyżka Sosu ostrygowego

  • 1 łyżeczka Brązowego cukru

  • 1 łyżeczka Soli

  • Białego pieprzu

  • Dymki

  • 2 szczypta Białego sezamu

  • 70 ml Wody

  • 1 łyżka Oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka Oleju sezamowego (opcjonalnie)

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Przygotuj składniki.

  • 500g Karkówki (mogą być kotlety)
  • 1 Cebula (120 g)
  • 1 Duża marchewka (160 g)
  • 3Kawałek Imbiru
  • 3 Duże ząbki czosnku
  • 1.5łyżka Jasnego sosu sojowego
  • 1łyżka Sosu ostrygowego
  • 1łyżeczka Brązowego cukru
  • 1łyżeczka Soli
  • szczypta Białego pieprzu
  • garść Dymki
  • 2szczypta Białego sezamu
  • 70ml Wody
  • 1łyżka Oleju roślinnego
  • 1łyżeczka Oleju sezamowego (opcjonalnie)

Etap 2 /9

Mięso potnij na paski (ok 2 cm grubości), posól 1/3 łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw.

  • 500g Karkówki (mogą być kotlety)
  • 1łyżeczka Soli

Etap 3 /9

Marchewkę także pokrój na dłuższe, grubsze paski, a cebulę w piórka. Dymkę drobno posiekaj.

  • 1 Cebula (120 g)
  • 1 Duża marchewka (160 g)
  • garść Dymki

Etap 4 /9

W miseczce wymieszaj 1,5 dużej łyżki sosu sojowego razem z 1 łyżką sosu ostrygowego (jeśli nie masz – użyj soku z cytryny) oraz 1 łyżeczką brązowego cukru (jeśli nie masz – użyj białego).

  • 1.5łyżka Jasnego sosu sojowego
  • 1łyżka Sosu ostrygowego
  • 1łyżeczka Brązowego cukru

Etap 5 /9

Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

  • 3Kawałek Imbiru
  • 3 Duże ząbki czosnku

Etap 6 /9

Do Cook4me dodaj łyżkę oleju i wrzuć mięso. Od razu po wrzuceniu nie mieszaj, żeby nie przywarło. Po minucie delikatnie przemieszaj. Po 5 minutach wytworzy się dużo „płynu” - odlej go. Podsmażaj dalej przez 2-3 minuty mieszając co jakiś czas.

  • 500g Karkówki (mogą być kotlety)
  • 1łyżka Oleju roślinnego

Etap 7 /9

Następnie dodaj marchewkę i cebulę. Smaż kolejną minutę.

  • 1 Cebula (120 g)
  • 1 Duża marchewka (160 g)

Etap 8 /9

Do garnka wrzuć czosnek z imbirem i dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę sosów, a także 70 ml wody. Od razu zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem. Jeśli tego nie zrobisz, płyn bardzo szybko odparuje, bo jest go niewiele i danie może się przypalić.

  • 3Kawałek Imbiru
  • 3 Duże ząbki czosnku
  • 70ml Wody

Etap 9 /9

Otwórz pokrywę urządzenia. Polej mięso olejem sezamowym. Przełóż danie na talerz – obsyp dymką i ziarnami sezamu.

  • garść Dymki
  • 2szczypta Białego sezamu
  • 1łyżeczka Oleju sezamowego (opcjonalnie)

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
14 min.

Zupa po chińsku

Review 5 stars (average)

1 Recenzje

Karkówka po chińsku - przepisy Cook4Me | Tefal
Zupa po chińsku
Tefal
Tefal
25 min.

Karkówka po cygańsku

ratings.4.9

5 Recenzje

Karkówka po chińsku - przepisy Cook4Me | Tefal
Karkówka po cygańsku
kobi
24 min.

Kurczak po chińsku

ratings.2.9

4 Recenzje

Karkówka po chińsku - przepisy Cook4Me | Tefal
Kurczak po chińsku
Tefal
Tefal
31 min.

Boczek po chińsku

ratings.4.5

Karkówka po chińsku - przepisy Cook4Me | Tefal
Boczek po chińsku
Tefal
Tefal
46 min.

Żeberka po chińsku wg Kiszki

ratings.4.7

14 Recenzje

Karkówka po chińsku - przepisy Cook4Me | Tefal
Żeberka po chińsku wg Kiszki