Karkówka po chińsku
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
500 g Karkówki (mogą być kotlety)
1 Cebula (120 g)
1 Duża marchewka (160 g)
3 Kawałek Imbiru
3 Duże ząbki czosnku
1.5 łyżka Jasnego sosu sojowego
1 łyżka Sosu ostrygowego
1 łyżeczka Brązowego cukru
1 łyżeczka Soli
Białego pieprzu
Dymki
2 szczypta Białego sezamu
70 ml Wody
1 łyżka Oleju roślinnego
1 łyżeczka Oleju sezamowego (opcjonalnie)
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj składniki.
Etap 2 /9
Mięso potnij na paski (ok 2 cm grubości), posól 1/3 łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw.
Etap 3 /9
Marchewkę także pokrój na dłuższe, grubsze paski, a cebulę w piórka. Dymkę drobno posiekaj.
Etap 4 /9
W miseczce wymieszaj 1,5 dużej łyżki sosu sojowego razem z 1 łyżką sosu ostrygowego (jeśli nie masz – użyj soku z cytryny) oraz 1 łyżeczką brązowego cukru (jeśli nie masz – użyj białego).
Etap 5 /9
Czosnek przeciśnij przez praskę. Imbir obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Etap 6 /9
Do Cook4me dodaj łyżkę oleju i wrzuć mięso. Od razu po wrzuceniu nie mieszaj, żeby nie przywarło. Po minucie delikatnie przemieszaj. Po 5 minutach wytworzy się dużo „płynu” - odlej go. Podsmażaj dalej przez 2-3 minuty mieszając co jakiś czas.
Etap 7 /9
Następnie dodaj marchewkę i cebulę. Smaż kolejną minutę.
Etap 8 /9
Do garnka wrzuć czosnek z imbirem i dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę sosów, a także 70 ml wody. Od razu zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem. Jeśli tego nie zrobisz, płyn bardzo szybko odparuje, bo jest go niewiele i danie może się przypalić.
Etap 9 /9
Otwórz pokrywę urządzenia. Polej mięso olejem sezamowym. Przełóż danie na talerz – obsyp dymką i ziarnami sezamu.