Żeberka w kapuście kiszonej wg Bronte
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 kg żeberek
800 g kapusty kiszonej
250 ml bulionu wołowego
20 g suszonych grzybów
30 g suszonej żurawiny lub suszonych śliwek
3 łyżki oleju do smażenia
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka słodkiej/wędzonej papryki w proszku
0.5 łyżeczki kminku
0.5 łyżeczki pieprzu
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki. Grzyby namocz w ciepłej, przegotowanej wodzie. Żeberka podziel na mniejsze kawałki, w których będzie jedna a najlepiej dwie kostki. Cebulę pokrój w kostkę, suszone owoce rozdrobnij. Kapustę odcedź (jeżeli jest bardzo kwaśna możesz przelać ją wodą) i lekko poszatkuj.
Etap 2 /5
Do rozgrzanego w urządzeniu oleju włóż kawałki żeberek i obsmaż je z każdej strony. Następnie przełóż żeberka na talerz a tłuszcz pozostaw do smażenia pozostałych składników.
1kg żeberek 3 łyżki oleju do smażenia
Etap 3 /5
Cebulę zeszklij na tłuszczu ze smażenia żeberek. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojone grzyby, listki laurowe, suszone owoce, ziele angielskie, majeranek, paprykę, kminek oraz pieprz.
20g suszonych grzybów 30g suszonej żurawiny lub suszonych śliwek 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka słodkiej/wędzonej papryki w proszku 0.5 łyżeczki kminku 0.5 łyżeczki pieprzu
Etap 4 /5
Dodaj kapustę i wszystko dokładnie wymieszaj.
800g kapusty kiszonej
Etap 5 /5
Do urządzenia wyłóż żeberka w taki sposób by leżały na kapuście, ale też były kapustą przykryte. Wlej bulion. Gotuj pod ciśnieniem przez 35 minut.
1kg żeberek 250ml bulionu wołowego