Żeberka w kapuście kiszonej wg Bronte
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 kg żeberek
800 g kapusty kiszonej
250 ml bulionu wołowego
20 g suszonych grzybów
30 g suszonej żurawiny lub suszonych śliwek
3 łyżki oleju do smażenia
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka słodkiej/wędzonej papryki w proszku
0.5 łyżeczki kminku
0.5 łyżeczki pieprzu
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki. Grzyby namocz w ciepłej, przegotowanej wodzie. Żeberka podziel na mniejsze kawałki, w których będzie jedna a najlepiej dwie kostki. Cebulę pokrój w kostkę, suszone owoce rozdrobnij. Kapustę odcedź (jeżeli jest bardzo kwaśna możesz przelać ją wodą) i lekko poszatkuj.
Etap 2 /5
Do rozgrzanego w urządzeniu oleju włóż kawałki żeberek i obsmaż je z każdej strony. Następnie przełóż żeberka na talerz a tłuszcz pozostaw do smażenia pozostałych składników.
Etap 3 /5
Cebulę zeszklij na tłuszczu ze smażenia żeberek. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojone grzyby, listki laurowe, suszone owoce, ziele angielskie, majeranek, paprykę, kminek oraz pieprz.
Etap 4 /5
Dodaj kapustę i wszystko dokładnie wymieszaj.
Etap 5 /5
Do urządzenia wyłóż żeberka w taki sposób by leżały na kapuście, ale też były kapustą przykryte. Wlej bulion. Gotuj pod ciśnieniem przez 35 minut.