Żeberka w kapuście kiszonej wg Bronte
Przepis według Bronte

Żeberka w kapuście kiszonej wg Bronte

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 kg żeberek

  • 800 g kapusty kiszonej

  • 250 ml bulionu wołowego

  • 20 g suszonych grzybów

  • 30 g suszonej żurawiny lub suszonych śliwek

  • 3 łyżki oleju do smażenia

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 listki laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki suszonego majeranku

  • 1 łyżka słodkiej/wędzonej papryki w proszku

  • 0.5 łyżeczki kminku

  • 0.5 łyżeczki pieprzu

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki. Grzyby namocz w ciepłej, przegotowanej wodzie. Żeberka podziel na mniejsze kawałki, w których będzie jedna a najlepiej dwie kostki. Cebulę pokrój w kostkę, suszone owoce rozdrobnij. Kapustę odcedź (jeżeli jest bardzo kwaśna możesz przelać ją wodą) i lekko poszatkuj.

Etap 2 /5

Do rozgrzanego w urządzeniu oleju włóż kawałki żeberek i obsmaż je z każdej strony. Następnie przełóż żeberka na talerz a tłuszcz pozostaw do smażenia pozostałych składników.

  • 1kg żeberek
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Etap 3 /5

Cebulę zeszklij na tłuszczu ze smażenia żeberek. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojone grzyby, listki laurowe, suszone owoce, ziele angielskie, majeranek, paprykę, kminek oraz pieprz.

  • 20g suszonych grzybów
  • 30g suszonej żurawiny lub suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka słodkiej/wędzonej papryki w proszku
  • 0.5 łyżeczki kminku
  • 0.5 łyżeczki pieprzu

Etap 4 /5

Dodaj kapustę i wszystko dokładnie wymieszaj.

  • 800g kapusty kiszonej

Etap 5 /5

Do urządzenia wyłóż żeberka w taki sposób by leżały na kapuście, ale też były kapustą przykryte. Wlej bulion. Gotuj pod ciśnieniem przez 35 minut.

  • 1kg żeberek
  • 250ml bulionu wołowego