Żeberka wieprzowe
- Całkowity czas 40 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g żeberek wieprzowych
400 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżka ketchupu pikantnego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżka miodu akacjowego
4 ząbki czosnku
100 ml ciemnego piwa
0.5 łyżeczka soli
0.5 łyżeczka pieprzu
0.25 łyżeczka chili
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Żeberka oczyścić z błon, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Włożyć do misy, wlać wodę i gotować pod ciśnieniem 15 minut.
Etap 2 /3
Podczas gdy żeberka się gotują, przygotować glazurę. W misce wymieszać ze sobą 2 łyżki ketchupu, łyżkę musztardy, po łyżeczce curry i papryki, łyżkę ziół prowansalskich, po pół łyżeczki soli i pieprzu i ćwierć łyżeczki chili. Dodać 2 łyżki miodu, 100 ml ciemnego piwa i przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku. Całość dobrze wymieszać.
Etap 3 /3
Gdy żeberka się już ugotują, wyłączyć Cook4me. Ugotowane żeberka należy pokryć przygotowaną glazurą, umieścić w suchej misie urządzenia. Pozostałą glazurę również dolać do misy. Nałożyć pokrywę do zapiekania Extra Crisp, zapiekać na programie Grill (program 2) przez 20 minut.