Żeberka wieprzowe z ananasem i wędzonymi paprykami jalapeño
- Całkowity czas 15 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
6 łyżka ketchup
2 łyżka brązowy cukier
1 łyżka sos Worcestershire
1 łyżka mielony kminek
2 goździk posiekany czosnek
sól i pieprz
4 kawałek ananas
4 szt. wieprzowe żeberka bez kości, każde o grubości 2,5 cm i wadze 175 g
1 łyżka drobno posiekane papryczki jalapeños
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Wymieszaj ketchup, cukier, wędzone papryki jalapeño, sos worcester, kmin i czosnek. Ustaw mikrofalówkę na najwyższą moc i podgrzewaj sos przez 2 minuty. Posyp żeberka z obu stron solą i pieprzem. Następnie posmaruj sosem.
Etap 2 /5
– Włącz grill. – Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Wybierz program Wieprzowina i naciśnij OK. Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść żeberka na grillu i opuść pokrywkę. Nie przerywaj pieczenia, dopóki kontrolka nie zaświeci się na pomarańczowo lub dopóki na ekranie nie wyświetli się komunikat „Średnio upieczone”.
Etap 3 /5
Połóż żeberka na talerzu i przykryj folią. Odstaw na 5 minut. W międzyczasie posmaruj ananasa niewielką ilością sosu ketchupowego.
Etap 4 /5
Wybierz program Manualny (czerwony) i naciśnij OK. Spryskaj tace grillowe niewielką ilością oleju. Po rozgrzaniu urządzenia umieść ananasa na grillu i opuść pokrywkę. Grilluj przez 5 minut, aż stanie się lekko zrumieniony.
Etap 5 /5
Połóż plastry ananasa na żeberkach i polej pozostałym sosem. Posyp kolendrą i podawaj z kawałkami cytryny.





