Angielskie bułeczki scones - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Angielskie bułeczki scones

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 28 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    13 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 500 g Mąka

  • 11 g Proszek do pieczenia

  • 70 g Sugar

  • 150 g Masło

  • 300 ml Mleko

  • 1 Jajko

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Pokrój bardzo zimne masło na małe kawałki.

Etap 2 /11

W misce przesiej mąkę i drożdże. Dodaj cukier. Wymieszaj.

Etap 3 /11

Dodaj bardzo zimne masło w małych kawałkach i rozdrobnij ciasto, rozcierając je w dłoniach, aby uzyskać sypką konsystencję.

Etap 4 /11

Wlej mleko i wymieszaj widelcem, aby uzyskać miękkie ciasto, ani za suche, ani za lepkie. Dodaj odrobinę mąki lub mleka, aby dostosować konsystencję.

Etap 5 /11

Rozwałkuj ciasto na grubość 3 cm na kawałku papieru do pieczenia.

Etap 6 /11

Używając ząbkowanej foremki do ciastek o średnicy 5 cm, wytnij scones.

Etap 7 /11

Przykryj standardową płytę Easy Fry papierem do pieczenia i ostrożnie umieść na niej scones.

Etap 8 /11

Wbij całe jajko do miski. Ubij je i dodaj 1 łyżkę wody. Wymieszaj.

Etap 9 /11

Posmaruj wierzch scones jajkiem.

Etap 10 /11

Rozpocznij pieczenie w temperaturze 180°C przez 10 minut, następnie obniż temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 3 minuty.

Etap 11 /11

Pozostaw do ostygnięcia.