Angielskie bułeczki scones
- Całkowity czas 28 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 13 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
500 g Mąka
11 g Proszek do pieczenia
70 g Sugar
150 g Masło
300 ml Mleko
1 Jajko
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Pokrój bardzo zimne masło na małe kawałki.
Etap 2 /11
W misce przesiej mąkę i drożdże. Dodaj cukier. Wymieszaj.
Etap 3 /11
Dodaj bardzo zimne masło w małych kawałkach i rozdrobnij ciasto, rozcierając je w dłoniach, aby uzyskać sypką konsystencję.
Etap 4 /11
Wlej mleko i wymieszaj widelcem, aby uzyskać miękkie ciasto, ani za suche, ani za lepkie. Dodaj odrobinę mąki lub mleka, aby dostosować konsystencję.
Etap 5 /11
Rozwałkuj ciasto na grubość 3 cm na kawałku papieru do pieczenia.
Etap 6 /11
Używając ząbkowanej foremki do ciastek o średnicy 5 cm, wytnij scones.
Etap 7 /11
Przykryj standardową płytę Easy Fry papierem do pieczenia i ostrożnie umieść na niej scones.
Etap 8 /11
Wbij całe jajko do miski. Ubij je i dodaj 1 łyżkę wody. Wymieszaj.
Etap 9 /11
Posmaruj wierzch scones jajkiem.
Etap 10 /11
Rozpocznij pieczenie w temperaturze 180°C przez 10 minut, następnie obniż temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 3 minuty.
Etap 11 /11
Pozostaw do ostygnięcia.