Babeczki z kurczaczkami - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Babeczki z kurczaczkami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 21 min.
  • Czas przygotowania
    50 min.
  • Gotowanie
    21 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

3 porcje

  • 150 g Mąka z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli

  • 120 g Zwykła mąka

  • 180 g Miękkie niesolone masło

  • 360 g Drobny cukier

  • 3 Jajka (w temperaturze pokojowej)

  • 180 ml Mleko

  • 1.5 łyżeczka Ekstrakt waniliowy

  • 180 g Biała czekolada

  • 18 g Masło kakaowe

  • 3 łyżeczka Olej roślinny

  • Barwnik spożywczy w płynie / żelu pomarańczowy i żółty

  • 180 ml Woda

  • 780 g Cukier

  • 12 Białka jajka

  • 690 g Masło

  • 1.5 łyżeczka Ekstrakt waniliowy

  • Płynny / żelowy barwnik spożywczy

  • 36 Czekolada

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /9

W misce wymieszaj razem obie mąki.

  • 150g Mąka z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli
  • 120g Zwykła mąka

Etap 2 /9

W salaterce (lub misie miksera) wymieszaj masło, aby było naprawdę gładkie. Dodawaj stopniowo cukier i mieszaj przez 2 minuty, aż cukier się rozpuści. Dodaj jajko i ubij je, następnie dodaj mąkę na 3 części, na przemian z mlekiem. Dodaj ekstrakt waniliowy.

  • 180g Miękkie niesolone masło
  • 360g Drobny cukier
  • 3 Jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 180ml Mleko
  • 1.5łyżeczka Ekstrakt waniliowy

Etap 3 /9

Do foremki na muffinki Cake Factory włóż wkładki do babeczek, napełnić do 2/3 ciastem i piecz na podanym programie przez wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby wykonać kolejne partie.

Etap 4 /9

Odczekaj 10 minut przed wyjęciem babeczek z formy. Umieść je na blacie, aby całkowicie ostygły.

Etap 5 /9

WYKONANIE DZIOBA I STÓP: Rozpuść białą czekoladę w kuchence mikrofalowej. Dodaj masło kakaowe (lub olej roślinny) i wymieszaj. Dodaj pomarańczowy barwnik spożywczy, a następnie trochę żółtego barwnika spożywczego, aż uzyskasz ładny pomarańczowy kolor. Czekoladę włóż do rękawa cukierniczego. Poczekaj, aż czekolada trochę ostygnie, aby nie była zbyt rzadka do dekoracji. Na arkuszu papieru do pieczenia wytnij 6 trójkątów, aby zrobić dzioby i 6 par stóp. Następnie umieść arkusz w lodówce, aby czekolada stwardniała.

  • 180g Biała czekolada
  • 18g Masło kakaowe
  • 3łyżeczka Olej roślinny

Etap 6 /9

ABY ZROBIĆ POLEWĘ: W małym rondelku wymieszaj wodę i cukier. Doprowadź syrop do wrzenia i kontynuuj gotowanie, aż będzie całkowicie klarowny.

  • 180ml Woda
  • 780g Cukier

Etap 7 /9

Podczas gotowania syropu ubijaj mikserem białka na sztywną pianę. Zmniejsz prędkość miksera i polej syropem białka. Ponownie zwiększ prędkość miksera i ubijaj, aż białka ostygną (około 10 minut).

  • 12 Białka jajka

Etap 8 /9

Pokrój masło na małe kostki i dodawaj je stopniowo. Na koniec dodaj wszystko razem, ubijając żółty barwnik spożywczy i ekstrakt waniliowy. Ubijaj, aż krem stanie się gładki.

  • 690g Masło
  • 1.5łyżeczka Ekstrakt waniliowy

Etap 9 /9

Gdy ciasto ostygnie, udekoruj wierzch babeczek lukrem: włóż lukier do rękawa cukierniczego z okrągłą dyszą i ułóż ciało i głowę pisklęcia. Następnie za pomocą pęsety dekoracyjnej nałóż oczy, dziób i stopy.

  • 36 Czekolada