Barszcz czerwony na zakwasie - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według KLUB GOTUJACYCH

Barszcz czerwony na zakwasie

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 27 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    17 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 porcje

  • 700 g buraków ćwikłowych pokrojonych w plastry

  • 100 g buraków czerwonych suszonych

  • 2000 ml bulionu warzywnego

  • 200 g marchewki pokrojone w talarki

  • 150 g pietruszki pokrojona w talarki

  • 1 kawałek pora - około 10 cm

  • 250 ml zakwasu z buraków

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 0.5 łyżeczka kminku

  • 1 listek laurowy

  • 1 łyżeczka sól do smaku u mnie płaska łyżka

  • pieprz mielony

  • 1 łyżeczka cukru

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Do misy dodaj susz z buraków, bulion, pokrojone buraki, marchewkę i pietruszkę, kminek, por, ziarna ziela oraz pieprzu i liść laurowy. Gotuj pod ciśnieniem.

  • 700g buraków ćwikłowych pokrojonych w plastry
  • 100g buraków czerwonych suszonych
  • 2000ml bulionu warzywnego
  • 200g marchewki pokrojone w talarki
  • 150g pietruszki pokrojona w talarki
  • 1 kawałek pora - około 10 cm
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 0.5łyżeczka kminku
  • 1 listek laurowy
  • 1łyżeczka sól do smaku u mnie płaska łyżka
  • pieprz mielony

Etap 2 /3

Po tym czasie wszystkie składniki odcedź a wywar wlej do misy. Uruchom program duszenie średnie, czas 5 – 7 min. Do wywaru dodaj zakwas, cukier i sól do smaku wg własnego uznania, pozwól by barszcz się zagrzał, ale nie zagotował.

  • 250ml zakwasu z buraków
  • 1łyżeczka cukru

Etap 3 /3

Od tego momentu nie gotuj już barszczu. Do podania możesz go tylko lekko podgrzewać.