Baweta w sosie sojowym z brokułami w sezamie
- Całkowity czas 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
Aby przyrządzić stek:
600 g Stek
20 cl Sos sojowy
2 goździk Posiekany czosnek
1 łyżka Tarty imbir
2 łyżka Miód
1 łyżka Olej sezamowy
2 łyżka Ocet ryżowy
2 łyżka Posiekana kolendra
2 łyżka Prażone ziarna sezamu
Aby przygotować brokuł:
500 g Brokuł
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Olej sezamowy
2 łyżka Sos sojowy
1 łyżka Miód
0.5 łyżeczka Czosnek w proszku
0.25 łyżeczka Imbir w proszku
1 szczypta Płatki chili
Sól, pieprz
1 łyżka Ziarna sezamu
Czas przygotowania
Etap 1 /7
W głębokim naczyniu wymieszaj sos sojowy, czosnek, imbir, miód, olej sezamowy i ocet winny. Włóż bawetę, pokryj sosem i marynuj przez 15 minut w temperaturze pokojowej.
Etap 2 /7
Pokrój brokuł na różyczki i wrzuć do dużej miski. Wlej oliwę z oliwek, olej sezamowy, sos sojowy, miód i wsyp czosnek, imbir oraz płatki chili. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 3 /7
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Upewnij się, że płyta znajduje się w szufladzie 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 10 minut. Nie wrzucaj składników do miski – urządzenie zacznie się automatycznie nagrzewać. Włącz szufladę 2. Wybierz program WARZYWA, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 10 minut. Połóż brokuły na płycie w szufladzie 2. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 4 /7
Wyemitowanie dźwięku i pojawienie się komunikatu „Dodaj” na wyświetlaczu oznaczają, że cykl nagrzewania grilla dobiegł końca. Wysmaruj płytę. Wyjmij bawetę z marynaty, osusz ją i połóż na płycie w szufladzie 1. Zamknij szufladę. Gotowanie wznowi się automatycznie.
Etap 5 /7
W połowie gotowania obróć stek.
Etap 6 /7
Upewnij się, że mięso jest dobrze upieczone (145°C), a w razie potrzeby wydłuż czas gotowania. Pokrój mięso na plasterki i posyp kolendrą oraz prażonymi ziarnami sezamu.
Etap 7 /7
Podawaj natychmiast z brokułami i posyp ziarnami sezamu.