Beza Pavlova - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Beza Pavlova

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 57 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    3 godz. 37 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 6 Białko

  • 250 g Cukier

  • 80 g Cukier puder

  • 5 g Kakao

  • 200 g Dżem malinowy

  • 10 g Kakao

  • 15 g Wiórki kokosowe

  • Cukiernicze ozdoby świąteczne

  • 200 g Śmietanka 30%

  • 250 g Mascarpone

  • 50 g Wiórki kokosowe

  • 40 g Cukier

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Do misy z zamontowaną trzepaczką wlej białka. Naciśnij „Start”.

  • 6 Białko
  • Trzepaczka flex

Etap 2 /9

Stopniowo dodawaj do miski cukier, a następnie cukier puder. Naciśnij „Start”. Twoja beza jest gotowa.

  • 250g Cukier
  • 80g Cukier puder
  • Trzepaczka flex

Etap 3 /9

Rozgrzej piekarnik do 100°C.

Etap 4 /9

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylej bezę. Następnie za pomocą szpatułki rozprowadź tak, aby powstał krążek o wysokości 4 cm. Posyp kakao. Piecz 3 godziny i 30 minut. W razie potrzeby piecz dłużej.

  • 5g Kakao

Etap 5 /9

Dżem zagotuj w rondlu przez 2 minuty, mieszając szpatułką. Przełóż do miski i pozostaw do wystygnięcia w lodówce.

  • 200g Dżem malinowy

Etap 6 /9

Na patelnię wrzuć wiórki kokosowe i cukier. Karmelizuj na małym ogniu, mieszając. Odłóż do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  • 50g Wiórki kokosowe
  • 40g Cukier

Etap 7 /9

Do misy wlej śmietanę i dodaj mascarpone. Naciśnij „Start”. Krem powinien być lekko sztywny. Wyjmij trzepaczkę.

  • 200g Śmietanka 30%
  • 250g Mascarpone

Etap 8 /9

Dodaj skarmelizowanego kokosa. Dobrze wymieszaj.

Etap 9 /9

Na wierzchu bezy, na środku rozsmaruj dżem, a następnie wyłóż bitą śmietanę, tak aby utworzyła się warstwa „śniegu”. Posyp kakao, wiórkami kokosowymi i ozdób dekoracjami świątecznymi.

  • 200g Dżem malinowy
  • 10g Kakao
  • 15g Wiórki kokosowe
  • Cukiernicze ozdoby świąteczne
  • 200g Śmietanka 30%
  • 250g Mascarpone