Bitki wieprzowe na winie z ziemniakami - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według dpotrzebka

Bitki wieprzowe na winie z ziemniakami

Review 5 stars (average)

5 /5 -

  • Całkowity czas 21 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    16 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 500 g szynki wieprzowej

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • 250 ml bulionu

  • 60 ml wina czerwonego wytrawnego

  • 2 gałązki tymianku

  • 2 łyżka oliwy z oliwek

  • 4 ziemniaki

  • sól

  • pieprz

  • przyprawa do mięs (papryka, cebula, tymianek, kolendra, jałowiec)

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Szynkę pokroić w ok. 2 cm plastry, delikatne rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do mięs.

  • 500g szynki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięs (papryka, cebula, tymianek, kolendra, jałowiec)

Etap 2 /5

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać.

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku

Etap 3 /5

Ziemniaki obrać, przeciąć na pół.

  • 4 ziemniaki

Etap 4 /5

Ustawić tryb mocnego podsmażania. Bitki podsmażyć na oliwie z obu stron przez ok 3,5 minuty, następnie dorzucić cebulę, czosnek i koncentrat i chwilę przesmażyć mieszając. Dolać wino, smażyć ok. 2 minuty, żeby alkohol odparował.

  • 500g szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 60ml wina czerwonego wytrawnego
  • 2łyżka oliwy z oliwek

Etap 5 /5

Dorzucić gałązki tymianku i wlać bulion. Ziemniaki wstawić w koszyczku do gotowania na parze na mięso (ziemniaki delikatnie posolić od góry). Gotować pod ciśnieniem przez 10 min.

  • 250ml bulionu
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 ziemniaki