Rosół z ziemniakami
- Całkowity czas 25 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
10 osób
2 porcje Rosołowe z indyka
3 Korzenie pietruszki
4 Marchewki
1 pęczek Natki pietruszki
0.5 kg Ziemniaków
0.5 Selera korzeniowego
1 Por
3 Ząbki czosnku
4 Cebule (różnokolorowe)
Kilka kulek ziela angielskiego
Kilka liści laurowych
Kilka ziaren pieprzu
1 łyżka Kurkumy
1 łyżka Suszonego lubczyku (opcjonalnie)
Sól do smaku
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj wszystkie składniki. Warzywa dokładnie umyj i obierz.
Etap 2 /9
Obierz ziemniaki i pokrój je w mniejsze kawałki.
Etap 3 /9
Mięso opłucz, solidnie posól i włóż do misy Cook4me. Zalej wodą, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Etap 4 /9
Gotuj mięso pod ciśnieniem w trybie ekspres przez 10 minut.
Etap 5 /9
Wyjmij mięso, wywar odcedź, a następnie ponownie zalej mięso świeżą wodą. Dodaj pieprz, kurkumę oraz natkę pietruszki.
Etap 6 /9
Gotuj pod ciśnieniem przez 20 minut.
Etap 7 /9
Dodaj marchew, pietruszkę, seler, por i czosnek. Cebule przekrój na pół i opal, następnie dodaj do wywaru, by nadały smak i kolor. Dosyp lubczyk.
Etap 8 /9
Gotuj przez 1,5 h. W międzyczasie ziemniaki upiecz w piekarniku na złoty kolor.
Etap 9 /9
Gotowy rosół podawaj z pieczonymi ziemniakami i posiekanym szczypiorkiem.