Botwinka według Pati Sołtysik
- Całkowity czas 35 min.
- 8 min.
Czas przygotowania - 27 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1.5 l Bulion
350 g Młode buraczki
100 g Botwinka
500 g Młode ziemniaki
2 łyżka Oliwa
1 łyżka Masło
1 łyżeczka Oregano
2 szt. Liście laurowe
4 szt. Ziele angielskie
Sól
Pieprz cytrynowy
1 łyżeczka Czosnek niedźwiedzi
1.5 łyżeczka Sok z cytryny
1 szt. Koperek
200 ml Śmietana 18%
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki.
Etap 2 /6
Ziemniaki, buraki i botwinkę dokładnie umyć. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.
Etap 3 /6
Do Cook4me wkładamy masło i rozpuszczamy w trybie lekkie podsmażanie. Dodajemy oliwę, oregano i szczyptę soli.
Etap 4 /6
Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i mieszając podsmażamy w trybie lekkie podsmażanie przez 8 min. W tym czasie obieramy buraki i kroimy w drobną kostkę.
Etap 5 /6
Po upływie 8 min dorzucamy pokrojone buraczki do ziemniaków i całość podsmażamy nadal w trybie lekkie podsmażenie przez 4 min często mieszając.
Etap 6 /6
Po tym czasie do Cook4me wlewamy bulion oraz pokrojone liście i łodyżki botwinki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sok z cytryny, pieprz cytrynowy i sól. Gotujemy pod ciśnieniem ekspres przez 15 min.