Botwinka według Pati Sołtysik - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Botwinka według Pati Sołtysik

ratings.4.7

4.7/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    8 min.
  • Gotowanie
    27 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1.5 l Bulion

  • 350 g Młode buraczki

  • 100 g Botwinka

  • 500 g Młode ziemniaki

  • 2 łyżka Oliwa

  • 1 łyżka Masło

  • 1 łyżeczka Oregano

  • 2 szt. Liście laurowe

  • 4 szt. Ziele angielskie

  • Sól

  • Pieprz cytrynowy

  • 1 łyżeczka Czosnek niedźwiedzi

  • 1.5 łyżeczka Sok z cytryny

  • 1 szt. Koperek

  • 200 ml Śmietana 18%

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki.

  • 1.5l Bulion
  • 350g Młode buraczki
  • 100g Botwinka
  • 500g Młode ziemniaki
  • 2łyżka Oliwa
  • 1łyżka Masło
  • 1łyżeczka Oregano
  • 2szt. Liście laurowe
  • 4szt. Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy
  • 1łyżeczka Czosnek niedźwiedzi
  • 1.5łyżeczka Sok z cytryny
  • 1szt. Koperek
  • 200ml Śmietana 18%

Etap 2 /6

Ziemniaki, buraki i botwinkę dokładnie umyć. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę.

  • 350g Młode buraczki
  • 100g Botwinka
  • 500g Młode ziemniaki

Etap 3 /6

Do Cook4me wkładamy masło i rozpuszczamy w trybie lekkie podsmażanie. Dodajemy oliwę, oregano i szczyptę soli.

  • 2łyżka Oliwa
  • 1łyżka Masło
  • 1łyżeczka Oregano
  • Sól

Etap 4 /6

Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i mieszając podsmażamy w trybie lekkie podsmażanie przez 8 min. W tym czasie obieramy buraki i kroimy w drobną kostkę.

  • 350g Młode buraczki
  • 500g Młode ziemniaki

Etap 5 /6

Po upływie 8 min dorzucamy pokrojone buraczki do ziemniaków i całość podsmażamy nadal w trybie lekkie podsmażenie przez 4 min często mieszając.

  • 350g Młode buraczki

Etap 6 /6

Po tym czasie do Cook4me wlewamy bulion oraz pokrojone liście i łodyżki botwinki. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi, sok z cytryny, pieprz cytrynowy i sól. Gotujemy pod ciśnieniem ekspres przez 15 min.

  • 1.5l Bulion
  • 100g Botwinka
  • 2szt. Liście laurowe
  • 4szt. Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy
  • 1łyżeczka Czosnek niedźwiedzi
  • 1.5łyżeczka Sok z cytryny