Brioszki z mleczną czekoladą
- Całkowity czas 5 godz. 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 5 godz.
Studzenie
Składniki
2 porcje
250 g Mąka
12 g Świeże drożdże
20 g Cukier
4 g Sól
3 szt. Jajka
120 g Masło w temperaturze pokojowej
200 g Mleczka czekolada
180 g Śmietanka
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /4
GANACHE: Umieść kawałki czekolady w formie Cake Factory i gotuj na podanym programie przez wskazany czas. Wyjmij formę i dodaj śmietankę. Dobrze wymieszaj i włóż ganache do miski. Przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała ganache i tworzyła pieczęć, schładzaj podczas przygotowywania brioszki.
Etap 2 /4
CIASTO BRIOCHE: Mąkę przełóż do miski z cukrem i pokruszonymi świeżymi drożdżami. Dodaj jajka, a następnie sól (uważając, aby sól nie stykała się z drożdżami). Wymieszaj składniki, aby uzyskać zwarte, elastyczne ciasto. Ciasto powinno łatwo wychodzić z miski. Na koniec dodaj zmiękczone masło. Ciasto przykryj szmatką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić się. Odbij ciasto przez 30 sekund, aby usunąć powietrze, ponownie przykryj ściereczką i ostudź przez co najmniej 4 godziny.
Etap 3 /4
Po tym drugim odpoczynku ciasto na bułeczki jest gotowe do użycia: uformuj 6 kulek ciasta i włóż każdą do foremek na muffinki Cake Factory. Piecz na programie P2 przez wskazany czas.
Etap 4 /4
Włóż ganache do rękawa cukierniczego i napełnij bułeczki.