Brownie z czekoladą mleczną i karmelem
- Całkowity czas 50 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
170 g Czekolada mleczna
125 g Masło
4 szt. Jajka
130 g Cukier
1 łyżeczka Naturalny ekstrakt waniliowy
1 szczypta Soda oczyszczona
1 szczypta Sól morska
50 g Mąka uniwersalna
100 g Orzechy włoskie
50 g Kropelki z gorzkiej czekolady
1 Garnek Sos waniliowy
70 g Karmelu
Akcesoria
Patelnia Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Pokrój czekoladę i masło na kawałki i włóż je do rondla. Rozpuść czekoladę oraz masło na bardzo małym ogniu, regularnie mieszając je drewnianą łyżką.
Etap 2 /6
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 3 /6
W misce ubij jajka, cukier i wanilię, aż uzyskasz puszystą masę, następnie dodaj rozpuszczoną mieszankę czekolady i masła. Wymieszaj. Dodaj sodę oczyszczoną, sól i mąkę. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
Etap 4 /6
Grubo posiekaj orzechy włoskie i dodaj dwie trzecie do masy, razem z dwiema trzecimi kropelek czekolady. Przelej ciasto na patelnię, wyrównaj powierzchnię i posyp pozostałymi orzechami włoskimi oraz kropelkami czekolady. Piecz przez około 30 minut.
Etap 5 /6
Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
Etap 6 /6
Pokrój, używając drewnianej lub silikonowej szpatułki. Podawaj z kawałkami karmelu i sosem waniliowym.
