Brownie z gorzką czekoladą i owocami leśnymi - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Brownie z gorzką czekoladą i owocami leśnymi

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 200 g Gorzka czekolada 60% do wypieków

  • 150 g Masło niesolone

  • 2 szt. Jajka

  • 150 g Cukier

  • 1 łyżeczka Naturalny ekstrakt waniliowy

  • 1 szczypta Soda oczyszczona

  • 1 szczypta Sól morska

  • 150 g Mąka uniwersalna

  • 100 g Orzechy pekan

  • 50 g Kropelki z gorzkiej czekolady

  • 300 g Owoce leśne

  • 1 łyżeczka Cukier puder

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia
  • Rondel
    Rondel

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Pokrój czekoladę i masło na kawałki i włóż je do rondla. Rozpuść na bardzo małym ogniu czekoladę oraz masło, regularnie mieszając je drewnianą łyżką.

  • 200g Gorzka czekolada 60% do wypieków
  • 150g Masło niesolone
  • Rondel

Etap 2 /7

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Etap 3 /7

W misce ubij jajka, cukier i ekstrakt waniliowy, aż masa będzie puszysta, następnie dodaj rozpuszczoną mieszankę czekolady i masła. Wymieszaj. Dodaj sodę oczyszczoną, sól i mąkę. Mieszaj szpatułką, aż ciasto będzie gładkie.

  • 200g Gorzka czekolada 60% do wypieków
  • 150g Masło niesolone
  • 2szt. Jajka
  • 150g Cukier
  • 1łyżeczka Naturalny ekstrakt waniliowy
  • 1szczypta Soda oczyszczona
  • 1szczypta Sól morska
  • 150g Mąka uniwersalna

Etap 4 /7

Grubo posiekaj orzechy pekan i dodaj dwie trzecie do masy, razem z dwiema trzecimi kropelek czekolady.

  • 100g Orzechy pekan
  • 50g Kropelki z gorzkiej czekolady

Etap 5 /7

Przelej ciasto na patelnię nieprzywierającą, wyrównaj powierzchnię i posyp pozostałymi orzechami oraz kropelkami czekolady. Piecz przez około 25 minut.

  • 100g Orzechy pekan
  • 50g Kropelki z gorzkiej czekolady
  • Patelnia

Etap 6 /7

Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.

Etap 7 /7

Udekoruj owocami leśnymi i oprósz cukrem pudrem. Pokrój, używając drewnianej lub silikonowej szpatułki. Smacznego!

  • 300g Owoce leśne
  • 1łyżeczka Cukier puder