Brownie z gorzką czekoladą i owocami leśnymi
- Całkowity czas 45 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
200 g Gorzka czekolada 60% do wypieków
150 g Masło niesolone
2 szt. Jajka
150 g Cukier
1 łyżeczka Naturalny ekstrakt waniliowy
1 szczypta Soda oczyszczona
1 szczypta Sól morska
150 g Mąka uniwersalna
100 g Orzechy pekan
50 g Kropelki z gorzkiej czekolady
300 g Owoce leśne
1 łyżeczka Cukier puder
Akcesoria
Patelnia Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Pokrój czekoladę i masło na kawałki i włóż je do rondla. Rozpuść na bardzo małym ogniu czekoladę oraz masło, regularnie mieszając je drewnianą łyżką.
Etap 2 /7
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 3 /7
W misce ubij jajka, cukier i ekstrakt waniliowy, aż masa będzie puszysta, następnie dodaj rozpuszczoną mieszankę czekolady i masła. Wymieszaj. Dodaj sodę oczyszczoną, sól i mąkę. Mieszaj szpatułką, aż ciasto będzie gładkie.
Etap 4 /7
Grubo posiekaj orzechy pekan i dodaj dwie trzecie do masy, razem z dwiema trzecimi kropelek czekolady.
Etap 5 /7
Przelej ciasto na patelnię nieprzywierającą, wyrównaj powierzchnię i posyp pozostałymi orzechami oraz kropelkami czekolady. Piecz przez około 25 minut.
Etap 6 /7
Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
Etap 7 /7
Udekoruj owocami leśnymi i oprósz cukrem pudrem. Pokrój, używając drewnianej lub silikonowej szpatułki. Smacznego!
