Naleśniki z gorzką czekoladą i klementynkami
- Całkowity czas 49 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 29 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 szt. Jajka
1 łyżka Olej roślinny
2 łyżka Cukier do wypieków
300 ml Mleko
110 g Mąka pszenna
15 g Kakao niesłodzone
1 l Śmietanka
1 szt. Klementynka ekologiczna
100 g Czekolada gorzka
2 szt. Klementynki
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przygotuj ciasto: w misce ubij jajka z olejem, cukrem i połową mleka.
Etap 2 /7
Stopniowo dodawaj mąkę oraz niesłodzone kakao, aż uzyskasz gęste, gładkie ciasto. Następnie wlej resztę mleka i dokładnie wymieszaj - ciasto powinno być jednolite i bez grudek.
Etap 3 /7
Rozgrzej patelnię do naleśników na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony. Natłuść powierzchnię, przecierając ją ręcznikiem papierowym nasączonym olejem. Wlej chochelką porcję ciasta i rozprowadź, formując cienki naleśnik. Smaż przez 2 minuty, aż brzegi lekko się zarumienią, następnie przewróć naleśnik na drugą stronę przy pomocy płaskiej łopatki i smaż jeszcze 1 minutę.
Etap 4 /7
Gotowy naleśnik przełóż na talerz i kontynuuj smażenie, aż wykorzystasz całe ciasto. Możesz układać naleśniki jeden na drugim.
Etap 5 /7
Przygotuj sos czekoladowy: w rondelku zagotuj śmietankę. Dodaj skórkę z klementynki, aby nadać aromat, następnie wyciśnij z niej sok i odstaw.
Etap 6 /7
Zdejmij rondelek z ognia, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aż sos będzie gładki i błyszczący. Na koniec dodaj sok z klementynki, wymieszaj i trzymaj sos w cieple.
Etap 7 /7
Nałóż łyżkę sosu czekoladowego na naleśnik, ułóż na wierzchu kawałki klementynki, złóż naleśnik w trójkąt i podawaj od razu po przygotowaniu.
