Brioszki z nadzieniem z mlecznej czekolady
- Całkowity czas 5 godz. 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 5 godz.
Studzenie
Składniki
2 porcje
250 g Mąka
12 g Świeże drożdże
20 g Cukier
4 g Sól
180 g Jajko
120 g Masło w temperaturze pokojowej
200 g Mleczna czekolada
180 ml Śmietana kremówka 30%
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /4
PRZYGOTUJ KREM GANASZ: Kawałki czekolady włóż do formy Cake Factory i gotuj zgodnie z programem przez określony czas. Wyjmij formę i dodaj śmietanę. Dobrze wymieszaj i włóż krem ganasz do miski. Przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała kremu ganasz i tworzyła uszczelnienie, schłodź podczas robienia brioszki.
Etap 2 /4
PRZYGOTUJ CIASTO BRIOSZKĘ: Wsyp mąkę do miski z cukrem i pokrusz świeże drożdże. Dodaj jajka, a następnie sól (uważając, aby sól nie miała kontaktu z drożdżami). Wymieszaj składniki, aby uzyskać jędrne, elastyczne ciasto. Ciasto powinno łatwo odchodzić od miski. Na koniec dodaj miękkie masło. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ubijaj ciasto przez 30 sekund, aby usunąć powietrze, przykryj ponownie ściereczką i odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Etap 3 /4
Po tym drugim leżakowaniu ciasto brioszkowe jest gotowe do użycia: uformuj 6 kulek z ciasta i włóż każdą z nich do wgłębień formy na babeczki. Piecz zgodnie z programem P2 i podanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.
Etap 4 /4
Przełóż krem ganasz do rękawa cukierniczego z rurką i napełnij brioszki.