Bułki z mlekiem orzechowym i kawałkami czekolady - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Bułki z mlekiem orzechowym i kawałkami czekolady

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    2 godz. 30 min.

Składniki

3 porcje

  • 45 ml Mleko z orzecha laskowego

  • 3 łyżeczka Drożdże suszone

  • 750 g Mąka

  • 60 g Brązowy cukier

  • 2 szczypta Sól

  • 120 g Miękkie masło

  • 150 g Chipsy czekoladowe

  • 2 Żółtka jajka

  • 2 łyżeczka Woda

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Podgrzej mleko orzechowe w rondelku przez 2 minuty.

  • 45ml Mleko z orzecha laskowego

Etap 2 /7

Umieść wszystkie składniki w misce, z wyjątkiem chipsów czekoladowych.

  • 45ml Mleko z orzecha laskowego
  • 3łyżeczka Drożdże suszone
  • 750g Mąka
  • 60g Brązowy cukier
  • 2szczypta Sól
  • 120g Miękkie masło

Etap 3 /7

Ciasto wyrabiamy ręcznie, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Przykryj miskę szmatką i umieść w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło (1 godzina 30 minut).

Etap 4 /7

Zagnieć ciasto ręcznie, aby usunąć z niego powietrze i dodaj chipsy czekoladowe.

  • 150g Chipsy czekoladowe

Etap 5 /7

Podziel ciasto na 6 części i uformuj kulki. Umieść 1 kulkę ciasta w każdej foremce Cake Factory i pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 6 /7

Wymieszaj żółtko z 1 łyżeczką wody i posmaruj nim kulki ciasta, aby się zarumieniło.

  • 2 Żółtka jajka
  • 2łyżeczka Woda

Etap 7 /7

Uruchom program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby wykonać kolejne partie.

  • Forma na 6 muffinek