Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Caponata

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 1 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    36 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

4 osób

  • 1.5 Bakłażan

  • 1.5 łyżka Sól

  • 4 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1.5 kostka Cebula

  • 2 goździk Czosnek

  • 1.5 gałąź Seler

  • 0.75 łyżka Cukier

  • 1.5 łyżka Ocet winny

  • 0.75 łyżka Przecier pomidorowy

  • 6 Pomidor

  • 100 g Oliwka

  • 15 g Kapar

  • 15 g Rodzynki

  • 65 g Orzechy piniowe

  • 2 łyżka Bazylia

  • Pieprz

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Bakłażana pokrój w 1 cm kostkę i posyp solą. Wymieszaj i pozostaw do odcieknięcia na 1 godzinę na durszlaku. Spłucz zimną wodą i osusz ręcznikiem kuchennym.

  • 1.5 Bakłażan

Etap 2 /6

Przed uruchomieniem grilla zamontuj w nim blachę do pieczenia. Zamknij grill i włącz go. Program ręczny zostanie wybrany automatycznie. Wybierz ustawienie koloru czerwonego za pomocą przycisku M i naciśnij OK. Po podgrzaniu dodaj oliwę, cebulę, czosnek i selera. Mieszaj i gotuj pod przykryciem przez 8 minut.

  • 4łyżka Oliwa z oliwek
  • 1.5kostka Cebula
  • 2goździk Czosnek
  • 1.5gałąź Seler

Etap 3 /6

Dodaj bakłażany, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 8 minut.

  • 1.5 Bakłażan
  • 0.75łyżka Cukier

Etap 4 /6

W tym czasie w małej misce wymieszaj cukier z octem i przecierem pomidorowym. Taką mieszaniną polej bakłażany, następnie dodaj pokrojonego świeżego pomidora. Wymieszaj i przykryj na 20 minut, aby wszystkie składniki się zagotowały.

  • 1.5 Bakłażan
  • 0.75łyżka Cukier
  • 1.5łyżka Ocet winny
  • 0.75łyżka Przecier pomidorowy
  • 6 Pomidor

Etap 5 /6

Po ugotowaniu dodaj oliwki, kapary, rodzynki, orzeszki piniowe i bazylię. Dodaj pieprz i dopraw do smaku.

  • 100g Oliwka
  • 15g Kapar
  • 15g Rodzynki
  • 65g Orzechy piniowe
  • 2łyżka Bazylia
  • Pieprz

Etap 6 /6

Smacznego!