Caponata
- Całkowity czas 2 godz. 1 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 36 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
1.5 Bakłażan
1.5 łyżka Sól
4 łyżka Oliwa z oliwek
1.5 kostka Cebula
2 goździk Czosnek
1.5 gałąź Seler
0.75 łyżka Cukier
1.5 łyżka Ocet winny
0.75 łyżka Przecier pomidorowy
6 Pomidor
100 g Oliwka
15 g Kapar
15 g Rodzynki
65 g Orzechy piniowe
2 łyżka Bazylia
Pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Bakłażana pokrój w 1 cm kostkę i posyp solą. Wymieszaj i pozostaw do odcieknięcia na 1 godzinę na durszlaku. Spłucz zimną wodą i osusz ręcznikiem kuchennym.
Etap 2 /6
Przed uruchomieniem grilla zamontuj w nim blachę do pieczenia. Zamknij grill i włącz go. Program ręczny zostanie wybrany automatycznie. Wybierz ustawienie koloru czerwonego za pomocą przycisku M i naciśnij OK. Po podgrzaniu dodaj oliwę, cebulę, czosnek i selera. Mieszaj i gotuj pod przykryciem przez 8 minut.
Etap 3 /6
Dodaj bakłażany, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 8 minut.
Etap 4 /6
W tym czasie w małej misce wymieszaj cukier z octem i przecierem pomidorowym. Taką mieszaniną polej bakłażany, następnie dodaj pokrojonego świeżego pomidora. Wymieszaj i przykryj na 20 minut, aby wszystkie składniki się zagotowały.
Etap 5 /6
Po ugotowaniu dodaj oliwki, kapary, rodzynki, orzeszki piniowe i bazylię. Dodaj pieprz i dopraw do smaku.
Etap 6 /6
Smacznego!