Charlotte z owocami leśnymi
- Całkowity czas 3 godz. 50 min.
- 1 godz. 30 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
1 Krem angielski
300 g Śmietanka
350 g Owoce leśne
20 g Cukier
1 łyżka Sok cytrynowy
10 g Żelatyna
100 g Krem angielski
1 unit Ciasto na biszkopty
500 g Owoce leśne
10 g Cukier puder
Akcesoria
Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Ten przepis wymaga przygotowania dwóch składników: ciasto na biszkopty (6 os.) i krem angielski (250 ml). Czy przygotowałeś je przed kontynuowaniem tego przepisu? Jeśli nie, możesz uzyskać do nich dostęp w bloku „Wymagania wstępne”, wracając do głównego ekranu przepisu.
Etap 2 /10
W misce z zimną wodą rozpuść żelatynę. Do rondelka wrzuć owoce, cukier i sok. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 30 sekund. Wymieszaj żelatynę z czerwonymi jagodami. Przelej do miski i dodaj budyń (100 g). Wymieszaj szpatułką i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Etap 3 /10
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 4 /10
Napełnij rękaw cukierniczy z gładką końcówką o średnicy 14 mm ciastem na biszkopty.
Etap 5 /10
Na blasze do pieczenia o wymiarach 26 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj podłużne biszkopty o długości ok. 6 cm, jeden obok drugiego by miały złączone brzegi. Posyp cukrem.
Etap 6 /10
Piecz 12 minut. Natychmiast zdejmij papier z biszkoptami z blachy i odłóż do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Etap 7 /10
Tortownicę (średnica 26 cm i wysokość 6 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Usuń papier do pieczenia z biszkoptów, wyłóż biszkoptem boki formy, a pozostałym biszkoptem wyłóż spód.
Etap 8 /10
Do miski z dołączoną trzepaczką Flex wlej śmietanę. Naciśnij „Start”. Sprawdź krem: nie powinien być zbyt sztywny.
Etap 9 /10
Za pomocą szpatułki wymieszaj śmietanę z mieszanką czerwonych owoców, aż powstanie gładki mus. Przełóż mus do tortownicy i rozprowadź go, wygładzając wierzch szpatułką. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
Etap 10 /10
Ostrożnie wyjmij Charlotte z formy i połóż na talerzu. Udekoruj czerwonymi jagodami i posyp cukrem pudrem.