Chleb śniadaniowy z cytryną i jagodami - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Chleb śniadaniowy z cytryną i jagodami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 porcja

  • 80 g Masło

  • 90 g Cukier

  • 25 ml Sok z połowy cytryny

  • 1 Jajko

  • 90 g Mąka

  • 0.5 Drożdże

  • 1 szczypta Sól

  • 60 ml Mleko

  • 1 Skórka z cytryny

  • 60 g Mrożone jagody

  • 1 łyżeczka Mąka

  • 20 g Cukier puder

  • Sok z połowy cytryny

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma
  • Forma na 6 ciasteczek
    Forma na 6 ciasteczek

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Rozpuść masło w nieprzywierającej formie we wskazanym programie przez podany czas.

  • 80g Masło
  • Nieprzywierająca forma

Etap 2 /7

W misce wymieszaj roztopione masło z cukrem, sokiem z cytryny i jajkiem za pomocą trzepaczki.

  • 80g Masło
  • 90g Cukier
  • 25ml Sok z połowy cytryny

Etap 3 /7

Dodaj mąkę, drożdże i sól, a następnie mleko. Dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj.

  • 90g Mąka
  • 0.5 Drożdże
  • 1szczypta Sól
  • 60ml Mleko
  • 1 Skórka z cytryny

Etap 4 /7

W misce wymieszaj jagody z mąką. Jagody obtocz dokładnie i dodaj do ciasta.

  • 60g Mrożone jagody
  • 1łyżeczka Mąka

Etap 5 /7

Wlej ciasto do formy na babeczki Cake Factory i piecz na wskazanym programie przez podany czas.

  • Forma na 6 ciasteczek

Etap 6 /7

Aby zrobić lukier: wymieszaj w misce cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny.

  • 20g Cukier puder
  • Sok z połowy cytryny

Etap 7 /7

Schłodź całość.