Chleb czosnkowy - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Chleb czosnkowy

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 55 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

8 osób

  • 32.5 cl Woda

  • 40 g Cukier

  • 5 g Suche drożdże

  • 20 g Mąka

  • 480 g Mąka

  • 15 g Sól

  • 1 cl Oliwa z oliwek

  • 5 cl Oliwa z oliwek

  • 4 goździk Ząbki czosnku

  • 5 Łodygi pietruszki

  • 4 Łodygi tymianku

  • Sól do przyprawiania

  • 100 g Ser, pikantny, najlepiej ser górski

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex
  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /15

W misie urządzenia umieść ciepłą wodę z cukrem, suchymi drożdżami i mąką. Naciśnij "Start".

  • 32.5cl Woda
  • 40g Cukier
  • 5g Suche drożdże
  • 20g Mąka
  • Trzepaczka flex

Etap 2 /15

Następnie odstaw na 15 minut.

Etap 3 /15

Do mieszanki drożdży w misie urządzenia dodaj mąkę, oliwę z oliwek i sól i naciśnij "Start".

  • 480g Mąka
  • 15g Sól
  • 1cl Oliwa z oliwek
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 4 /15

Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni. Ręcznie wyrób kwadratowy kształt. Złóż boki do środka i ponownie spłaszcz.

Etap 5 /15

Z ciasta uformuj okrągły bochenek końcówkami do dołu i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko natłuść powierzchnię ciasta i przykryj wilgotną ściereczką.

  • 1cl Oliwa z oliwek

Etap 6 /15

Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Etap 7 /15

Rozgrzej piekarnik do 240 stopni, piecz chleb przez ok. 30 minut (tak aby nie był za ciemny), następnie odstaw do lekkiego ostygnięcia.

Etap 8 /15

W czasie pieczenia chleba przygotuj wkładkę „olej ziołowy”.

Etap 9 /15

Najpierw obierz i drobno posiekaj czosnek, a następnie włóż go do małej miski.

  • 4goździk Ząbki czosnku

Etap 10 /15

Oskub tymianek i listki pietruszki i dodaj je do małej miski z czosnkiem.

  • 5 Łodygi pietruszki
  • 4 Łodygi tymianku

Etap 11 /15

Zetrzyj ser i odłóż na bok.

  • 100g Ser, pikantny, najlepiej ser górski

Etap 12 /15

Do mieszanki czosnkowo-tymiankowo-pietruszkowej dodaj oliwę z oliwek i dopraw solą.

  • 5cl Oliwa z oliwek
  • Sól do przyprawiania

Etap 13 /15

Chleb przekrój kilka razy w poprzek wzdłuż i w poprzek prawie do samego dołu, tak aby zostało ok. 2 cm „kostki” na powierzchni.

Etap 14 /15

Chleb posmaruj mieszanką „oleju ziołowego”, szczególnie w zagłębieniach i posyp serem.

Etap 15 /15

Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 10 minut, aż ser się roztopi.