Chleb czosnkowy
- Całkowity czas 1 godz. 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
32.5 cl Woda
40 g Cukier
5 g Suche drożdże
20 g Mąka
480 g Mąka
15 g Sól
1 cl Oliwa z oliwek
5 cl Oliwa z oliwek
4 goździk Ząbki czosnku
5 Łodygi pietruszki
4 Łodygi tymianku
Sól do przyprawiania
100 g Ser, pikantny, najlepiej ser górski
Akcesoria
Trzepaczka flex Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /15
W misie urządzenia umieść ciepłą wodę z cukrem, suchymi drożdżami i mąką. Naciśnij "Start".
Etap 2 /15
Następnie odstaw na 15 minut.
Etap 3 /15
Do mieszanki drożdży w misie urządzenia dodaj mąkę, oliwę z oliwek i sól i naciśnij "Start".
Etap 4 /15
Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni. Ręcznie wyrób kwadratowy kształt. Złóż boki do środka i ponownie spłaszcz.
Etap 5 /15
Z ciasta uformuj okrągły bochenek końcówkami do dołu i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko natłuść powierzchnię ciasta i przykryj wilgotną ściereczką.
Etap 6 /15
Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Etap 7 /15
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni, piecz chleb przez ok. 30 minut (tak aby nie był za ciemny), następnie odstaw do lekkiego ostygnięcia.
Etap 8 /15
W czasie pieczenia chleba przygotuj wkładkę „olej ziołowy”.
Etap 9 /15
Najpierw obierz i drobno posiekaj czosnek, a następnie włóż go do małej miski.
Etap 10 /15
Oskub tymianek i listki pietruszki i dodaj je do małej miski z czosnkiem.
Etap 11 /15
Zetrzyj ser i odłóż na bok.
Etap 12 /15
Do mieszanki czosnkowo-tymiankowo-pietruszkowej dodaj oliwę z oliwek i dopraw solą.
Etap 13 /15
Chleb przekrój kilka razy w poprzek wzdłuż i w poprzek prawie do samego dołu, tak aby zostało ok. 2 cm „kostki” na powierzchni.
Etap 14 /15
Chleb posmaruj mieszanką „oleju ziołowego”, szczególnie w zagłębieniach i posyp serem.
Etap 15 /15
Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 10 minut, aż ser się roztopi.