Chleb na zakwasie - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Chleb na zakwasie

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 40 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 4.6 g Drożdże

  • 320 g Woda

  • 240 g Mąka pszenna

  • 1 łyżeczka Cukier

  • 50 g Mąka pszenna razowa

  • 150 g Mąka pszenna

  • 7 g Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Do tego przepisu wymagana jest pokrywa Extra Crisp. Przygotuj składniki.

Etap 2 /6

Na zakwas: rozpuść połowę drożdży w 60 g wody. Wymieszaj z 60 g mąki pszennej. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 godziny.

Etap 3 /6

Drugą połowę drożdży i cukier rozpuść w 250 g wody. Dodaj całą pozostałą mąkę i zakwas. Ugniataj przez 3 minuty. Dodaj sól i ugniataj przez 9 minut.

Etap 4 /6

Z ciasta uformuj kulę. Posyp dno misy mąką. Kulę ciasta włóż do misy i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny pod przykryciem.

Etap 5 /6

Wyłącz Cook4me i załóż pokrywę Extra Crisp. Ustaw program ręczny na 200°C na 40 minut.

Etap 6 /6

Wyjmij chleb z formy i pozostaw do ostygnięcia na metalowej kratce.