Chrupiąca feta z oregano i dżemem pigwowym
- Całkowity czas 6 godz. 47 min.
- 40 min.
Czas przygotowania - 7 min.
Gotowanie - 6 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
100 g Dżem pigwowy
10 ml Woda
300 g Ser feta
1 łyżka Oregano
1 łyżka Oliwa z oliwek
3 łyżka Mleko
Pieprz
60 g Masło
4 liść Ciasto filo
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj dżem pigwowy z wodą, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Etap 2 /9
Za pomocą ręcznika papierowego zwilż wnętrze formy do ciasta (forma ok. 23 cm x 10 cm). Wyłóż folią spożywczą. Użyj ręcznika papierowego, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Etap 3 /9
Na dnie formy rozsmaruj dżem z pigwy i dobrze wygładź. Formę wstaw do lodówki i pozostaw na co najmniej 5 godzin.
Etap 4 /9
W misce drobno rozgnieć fetę widelcem. Dodaj suszone oregano, oliwę, mleko i pieprz. Mieszaj szpatułką, aż uzyskasz gładką pastę.
Etap 5 /9
Gdy dżem będzie schłodzony, rozprowadź mieszankę fety wewnątrz formy lekko zwilżoną łyżką i wygładź wierzch. Włóż formę z powrotem do lodówki na 3 godziny.
Etap 6 /9
Po schłodzeniu wyjmij zawartość formy. Podgrzej delikatnie spód gorącą wodą, następnie przełóż na deskę do krojenia. Zdejmij folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 5 min, aby łatwiej się kroiło. Pokrój w poprzek na 8 kawałków.
Etap 7 /9
Rozpuść masło w misce w kuchence mikrofalowej (ok. 1 min.).
Etap 8 /9
Rozłóż arkusze ciasta filo, a następnie pokrój je na 4 części, tak aby uzyskać kawałki o wymiarach 15 cm x 19 cm. Pierwszy kawałek posmaruj masłem. Na wierzch połóż drugi kawałek i również posmaruj go masłem. Połóż kawałek sera feta wzdłuż krawędzi ciasta i zwiń go w ciasto. Złóż rogi starannie jak opakowanie prezentu, a następnie w razie potrzeby odetnij nadmiar ciasta. Zrób to samo z pozostałymi kawałkami. Odstaw do lodówki.
Etap 9 /9
Umieść kawałki w Easy Fry na standardowej tacy i uruchom program AIR FRY w temperaturze 200°C na 7 minut. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.