Chrupiąca feta z oregano i dżemem pigwowym - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Chrupiąca feta z oregano i dżemem pigwowym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 6 godz. 47 min.
  • Czas przygotowania
    40 min.
  • Gotowanie
    7 min.
  • Studzenie
    6 godz.

Składniki

4 osób

  • 100 g Dżem pigwowy

  • 10 ml Woda

  • 300 g Ser feta

  • 1 łyżka Oregano

  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

  • 3 łyżka Mleko

  • Pieprz

  • 60 g Masło

  • 4 liść Ciasto filo

Akcesoria

  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj dżem pigwowy z wodą, aż uzyskasz gładką konsystencję.

  • 100g Dżem pigwowy
  • 10ml Woda

Etap 2 /9

Za pomocą ręcznika papierowego zwilż wnętrze formy do ciasta (forma ok. 23 cm x 10 cm). Wyłóż folią spożywczą. Użyj ręcznika papierowego, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Etap 3 /9

Na dnie formy rozsmaruj dżem z pigwy i dobrze wygładź. Formę wstaw do lodówki i pozostaw na co najmniej 5 godzin.

  • 100g Dżem pigwowy

Etap 4 /9

W misce drobno rozgnieć fetę widelcem. Dodaj suszone oregano, oliwę, mleko i pieprz. Mieszaj szpatułką, aż uzyskasz gładką pastę.

  • 300g Ser feta
  • 1łyżka Oregano
  • 1łyżka Oliwa z oliwek
  • 3łyżka Mleko
  • Pieprz

Etap 5 /9

Gdy dżem będzie schłodzony, rozprowadź mieszankę fety wewnątrz formy lekko zwilżoną łyżką i wygładź wierzch. Włóż formę z powrotem do lodówki na 3 godziny.

Etap 6 /9

Po schłodzeniu wyjmij zawartość formy. Podgrzej delikatnie spód gorącą wodą, następnie przełóż na deskę do krojenia. Zdejmij folię spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 5 min, aby łatwiej się kroiło. Pokrój w poprzek na 8 kawałków.

Etap 7 /9

Rozpuść masło w misce w kuchence mikrofalowej (ok. 1 min.).

  • 60g Masło

Etap 8 /9

Rozłóż arkusze ciasta filo, a następnie pokrój je na 4 części, tak aby uzyskać kawałki o wymiarach 15 cm x 19 cm. Pierwszy kawałek posmaruj masłem. Na wierzch połóż drugi kawałek i również posmaruj go masłem. Połóż kawałek sera feta wzdłuż krawędzi ciasta i zwiń go w ciasto. Złóż rogi starannie jak opakowanie prezentu, a następnie w razie potrzeby odetnij nadmiar ciasta. Zrób to samo z pozostałymi kawałkami. Odstaw do lodówki.

  • 60g Masło
  • 4liść Ciasto filo

Etap 9 /9

Umieść kawałki w Easy Fry na standardowej tacy i uruchom program AIR FRY w temperaturze 200°C na 7 minut. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.