Churros z chorizo i parmezanem
- Całkowity czas 35 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
315 g ziemniaki
75 g chorizo
6 unit pomidory
3 g sól
3 g pieprz
7 g zioła prowansalskie
60 g Parmezan
75 g mąka
3 g sól
3 g pieprz
Akcesoria
Maszynka do mięsa Forma do ciasteczek Ubijaczka Przystawka do przecierów
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Etap 2 /11
Gotuj ziemniaki w garnku z osoloną wodą przez 30 minut. Obierz je.
Etap 3 /11
Rozdrobnij ziemniaki za pomocą maszynki do mięsa zainstalowanej do urządzenia. Wykorzystaj drobne ostrze, naciśnij "Start".
Etap 4 /11
Pozwól ziemniakom ostygnąć.
Etap 5 /11
Chorizo obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa z drobnym ostrzem, naciskając "Start". Odłóż na bok.
Etap 6 /11
Podłącz wyciskarkę do coulis do urządzenia i przepuść przez nią pokrojone pomidory.
Etap 7 /11
Do rondelka wlej passatę pomidorową. Dopraw i dodaj zioła prowansalskie. Pozostaw sos na małym ogniu przez 10 minut do zredukowania.
Etap 8 /11
Umieść ziemniaki, chorizo, parmezan, mąkę, sól i pieprz w misie urządzenia i rozdrobnij, naciskając "Start".
Etap 9 /11
Przygotuj churros, korzystając z zestawu cukierniczego i większej dyszy w kształcie gwiazdy. Unikaj wkładania zbyt dużej ilości ciasta, aby nie zablokować dyszy. Mocno dociśnij tłok.
Etap 10 /11
Ułóż churros na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut.
Etap 11 /11
Podawaj z sałatą i passatą pomidorową.