Ciasteczka amaretti z miodem, pistacjami i kardamonem
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasteczka amaretti z miodem, pistacjami i kardamonem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 porcje

  • 390 g Mąka pistacjowa

  • 195 g Migdał

  • 7.5 łyżeczka Kardamon mielony

  • 4.5 łyżeczka Pomarańcza

  • 4.5 łyżeczka Ekstrakt migdałowy

  • 135 g Miód

  • 120 g Białko

  • 60 g Cukier puder

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /7

W misce wymieszaj mąkę pistacjową, mielone migdały, mielony kardamon i skórkę pomarańczową.

  • 390g Mąka pistacjowa
  • 195g Migdał
  • 7.5łyżeczka Kardamon mielony
  • 4.5łyżeczka Pomarańcza

Etap 2 /7

Dodaj ekstrakt migdałowy, miód i białka jaj. Mieszaj, aż ciasto dobrze się połączy.

  • 4.5łyżeczka Ekstrakt migdałowy
  • 135g Miód
  • 120g Białko

Etap 3 /7

Ciasto podziel na równe części i uformuj kulki.

Etap 4 /7

Obtocz kulki w cukrze pudrze, lekko je spłaszcz i umieść w formie nieprzywierającej.

  • 60g Cukier puder

Etap 5 /7

Piecz partiami, w podanym programie przez wskazany czas.

Etap 6 /7

Po upieczeniu ułóż ciasteczka na kratce i posyp cukrem pudrem.

  • 60g Cukier puder

Etap 7 /7

Podawaj całkowicie wystudzone.