Ciasteczka z jabłkiem
- Całkowity czas 30 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
2 Arkusze grubego ciasta francuskiego
2 Jabłka
2 Jajka
1 łyżka Mleko
2 łyżka Ekstrakt z wanilii lub nasiona z połowy laski wanilii
2 łyżka Cukier trzcinowy
20 cl Woda
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obierz jabłko i pokrój w kostkę. Wrzuć kostki do rondla, dodaj wodę i ekstrakt z wanilii lub ziarna waniliowe. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odsącz i pozostaw do ostygnięcia.
Etap 2 /6
Rozwałkuj ciasto francuskie. Wytnij 8 okrągłych kawałków ciasta za pomocą 9-centymetrowej foremki.
Etap 3 /6
Na środku każdego okręgu umieść 1 łyżkę jabłkowego musu. Weź pędzelek i zwilż krawędzie ciasta. Zwiń ciasto, aby zamknąć ciasteczko. Posyp widelec niewielką ilością mąki i dociśnij nim krawędzie, aby je uszczelnić.
Etap 4 /6
Oddziel białka od żółtek. Zmiksuj żółtka z mlekiem. Posmaruj powierzchnię ciasteczek żółtkami zmiksowanymi z mlekiem. Weź ostry nóż i zrób trzy małe nacięcia na wierzchu ciasteczek.
Etap 5 /6
Posyp niewielką ilością brązowego cukru.
Etap 6 /6
Umieść ciasteczka na standardowej tacy i włóż je do Easy Fry. Włącz program CIASTA i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.