Ciasto na chleb pełnoziarnisty - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto na chleb pełnoziarnisty

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    40 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    2 godz. 15 min.

Składniki

8 osób

  • 40 cl Woda

  • 26 g Świeże drożdże piekarskie

  • 675 g Mąka pełnoziarnista

  • 2 łyżeczka Sól

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Umieść drożdże i wodę w osobnej misce, pozostaw do rozpuszczenia przez 10 minut.

  • 40cl Woda
  • 26g Świeże drożdże piekarskie

Etap 2 /8

Umieść mąkę i sól w misie urządzenia.

  • 675g Mąka pełnoziarnista
  • 2łyżeczka Sól
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 3 /8

Naciśnij przycisk "Start" i w trakcie trwania programu stopniowo dodawaj mieszaninę wody i drożdży.

  • 40cl Woda
  • 26g Świeże drożdże piekarskie
  • 675g Mąka pełnoziarnista
  • 2łyżeczka Sól
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 4 /8

Natychmiast przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Etap 5 /8

Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni. Spłaszcz ręcznie na kwadratowy kształt. Złóż rogi w kierunku środka i ponownie spłaszcz. Powtórz ten krok ponownie. Uformuj długi bochenek i umieść go na blasze do pieczenia. Lekko zwilż powierzchnię ciasta i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 90 minut w ciepłe miejsce.

Etap 6 /8

Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.

Etap 7 /8

Ponownie zwilż powierzchnię chleba pędzlem z wodą. Wykonaj nacięcia nożem. Piecz chleb przez 25 minut w 240 stopniach.

Etap 8 /8

Przed jedzeniem ostudź na metalowej podstawce.