Ciasto na chleb pełnoziarnisty
- Całkowity czas 3 godz. 20 min.
- 40 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 2 godz. 15 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
40 cl Woda
26 g Świeże drożdże piekarskie
675 g Mąka pełnoziarnista
2 łyżeczka Sól
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Umieść drożdże i wodę w osobnej misce, pozostaw do rozpuszczenia przez 10 minut.
Etap 2 /8
Umieść mąkę i sól w misie urządzenia.
Etap 3 /8
Naciśnij przycisk "Start" i w trakcie trwania programu stopniowo dodawaj mieszaninę wody i drożdży.
Etap 4 /8
Natychmiast przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.
Etap 5 /8
Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni. Spłaszcz ręcznie na kwadratowy kształt. Złóż rogi w kierunku środka i ponownie spłaszcz. Powtórz ten krok ponownie. Uformuj długi bochenek i umieść go na blasze do pieczenia. Lekko zwilż powierzchnię ciasta i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw na 90 minut w ciepłe miejsce.
Etap 6 /8
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
Etap 7 /8
Ponownie zwilż powierzchnię chleba pędzlem z wodą. Wykonaj nacięcia nożem. Piecz chleb przez 25 minut w 240 stopniach.
Etap 8 /8
Przed jedzeniem ostudź na metalowej podstawce.