Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto orzechowe na mleku migdałowym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 12 godz. 40 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    12 godz. 30 min.

Składniki

2 osób

  • 100 g nerkowce

  • 50 ml mleko migdałowe

  • 5 ml sok z cytryny

  • 10 ml syrop klonowy

  • 1 łyżeczka cynamon

  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

  • 35 g orzechy pekan

  • 5 duże daktyle

  • 1 szczypta sól

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Mocz orzechy pekan w misce wody przez 8 godziny, a następnie osusz.

  • 100g nerkowce

Etap 2 /7

Do blendera dodaj orzechy pekan, wydrylowane daktyle, sól i syrop klonowy. Zamknij pokrywkę i ustaw wskazany program na 40 sekund. Uruchom program.

  • 10ml syrop klonowy
  • 35g orzechy pekan
  • 5 duże daktyle
  • 1szczypta sól

Etap 3 /7

Wyłóż foremki do babeczek folią spożywczą. Rozdziel wszystko między foremki, dociśnij i włóż do lodówki na 30 minut.

Etap 4 /7

Do blendera włóż nerkowce, ustaw wskazany program na 10 sekund i uruchom go. W razie potrzeby zeskrob zawartość ze ścianek.

  • 100g nerkowce

Etap 5 /7

Dodaj mleko migdałowe, sok z cytryny, syrop klonowy, cynamon i wanilię. Zamknij pokrywkę i ustaw wskazany program na 1 min 15 s, a następnie uruchom go.

  • 50ml mleko migdałowe
  • 5ml sok z cytryny
  • 10ml syrop klonowy
  • 1łyżeczka cynamon
  • 1łyżeczka ekstrakt waniliowy

Etap 6 /7

Po zakończeniu programu wlej wszystko na zawartość foremek i włóż do zamrażalnika na 4 godziny.

Etap 7 /7

Wyjmij z zamrażalnika, poczekaj 20 minut i podawaj.