Ciasto orzechowe na mleku migdałowym
- Całkowity czas 12 godz. 40 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 12 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
100 g nerkowce
50 ml mleko migdałowe
5 ml sok z cytryny
10 ml syrop klonowy
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
35 g orzechy pekan
5 duże daktyle
1 szczypta sól
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Mocz orzechy pekan w misce wody przez 8 godziny, a następnie osusz.
Etap 2 /7
Do blendera dodaj orzechy pekan, wydrylowane daktyle, sól i syrop klonowy. Zamknij pokrywkę i ustaw wskazany program na 40 sekund. Uruchom program.
Etap 3 /7
Wyłóż foremki do babeczek folią spożywczą. Rozdziel wszystko między foremki, dociśnij i włóż do lodówki na 30 minut.
Etap 4 /7
Do blendera włóż nerkowce, ustaw wskazany program na 10 sekund i uruchom go. W razie potrzeby zeskrob zawartość ze ścianek.
Etap 5 /7
Dodaj mleko migdałowe, sok z cytryny, syrop klonowy, cynamon i wanilię. Zamknij pokrywkę i ustaw wskazany program na 1 min 15 s, a następnie uruchom go.
Etap 6 /7
Po zakończeniu programu wlej wszystko na zawartość foremek i włóż do zamrażalnika na 4 godziny.
Etap 7 /7
Wyjmij z zamrażalnika, poczekaj 20 minut i podawaj.