Ciasto orzechowe na parze
Dorota Świdnik (@slodkie_fajne_ale_dietetyczne)
Przepis według Dorota Świdnik (@slodkie_fajne_ale_dietetyczne)

Ciasto orzechowe na parze

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 200 g Orzechów włoskich bardzo drobno zmielonych

  • 1 Laski wanilii

  • 7 Jajek

  • 40 g Bułki tartej razowej

  • 110 g Ksylitolu

  • JABŁKA DO DEKORACJI:

  • 150 g Jabłek (obranych i bez gniazd nasiennych)

  • 0.5 łyżeczka Cynamonu

  • 20 g Wody

  • 180 g Puddingu (opcjonalnie)

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną, lśniącą pianę. Żółtka utrzyj z ksylitolem na kogel-mogel. Dodaj orzechy i bułkę tartą. Delikatnie mieszaj łopatką i stopniowo dodawaj pianę z białek. Gotową masę przelej do wysmarowanej delikatnie masłem tortownicy (o średnicy 18 cm).

Etap 2 /5

Do Cook4Me wlej 500 g wody, wstaw koszyczek i do niego włóż tortownicę. Rozpocznij program.

Etap 3 /5

Wyjmij ciasto i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Etap 4 /5

JABŁKA DO DEKORACJI: W Cook4me rozpocznij program duszenia. Gdy Cook4Me się rozgrzeje i zacznie odliczanie, wrzuć pokrojone w średnią kostkę jabłka, posyp cynamonem i wlej wodę. Duś 6 minut. Co chwilę mieszaj. Gotowe jabłka odstaw do ostygnięcia.

Etap 5 /5

Przed podaniem możesz udekorować ciasto puddingiem białkowym, np. o smaku białej czekolady i posypać prażonymi jabłkami i odrobiną orzechów do dekoracji.