Ciasto rybne - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto rybne

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    1 godz. 20 min.

Składniki

6 osób

  • 22 cl Mleko 3,2%

  • 1 łyżka Mąka pszenna

  • 30 g Cukier

  • 6 g Suche drożdże

  • 400 g Mąka pszenna

  • 50 g Masło

  • 1 jajko

  • 1 Żółtko

  • 1 szczypta Sól

  • 300 g Czerwona ryba

  • 1 Cebula

  • 150 g Ugotowany ryż

  • 45 g Masło

  • 5 g Zioła

  • 2 szczypta Sól

  • 2 szczypta Pieprz

  • 20 g Masło

  • 1 cl Olej roślinny

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex
  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /15

Podgrzej mleko w rondelku do 30-35 stopni.

  • 22cl Mleko 3,2%

Etap 2 /15

Cukier, 1 łyżkę mąki i drożdże rozpuść w mleku, odstaw w ciepłe miejsce na 12-15 minut. Na powierzchni powinna pojawić się piana bąbelków.

  • 1łyżka Mąka pszenna
  • 30g Cukier
  • 6g Suche drożdże

Etap 3 /15

Mąkę przesiej przez sito do osobnej miski.

  • 400g Mąka pszenna

Etap 4 /15

Rozpuść masło w rondelku.

  • 50g Masło

Etap 5 /15

W misie robota umieść jajka. Naciśnij Start'

  • 1 jajko
  • 1 Żółtko
  • Trzepaczka flex

Etap 6 /15

Do misy robota z jajkami wlej mąkę, mleko z drożdżami, masło i szczyptę soli. Naciśnij Start'

  • 1szczypta Sól
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 7 /15

Usuń ciasto ze ścian szpatułką. Naciśnij Start'

  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 8 /15

Ciasto przełóż do osobnej miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.

Etap 9 /15

Filet z ryby bez ości i bez skóry pokrój w małe plastry o grubości 1 cm. Wszystkie składniki wymieszaj w osobnej misce i dopraw przyprawami i ziołami.

  • 300g Czerwona ryba
  • 1 Cebula
  • 150g Ugotowany ryż
  • 45g Masło
  • 5g Zioła
  • 2szczypta Sól
  • 2szczypta Pieprz

Etap 10 /15

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

Etap 11 /15

Gotowe ciasto podziel na porcje po 70-80 g i uformuj z niego kulki. Rozwałkuj każdą kulkę na około 10 centymetrów za pomocą wałka do ciasta.

Etap 12 /15

Rozłóż nadzienie rybne na rozwałkowanym cieście. Zagnij krawędzie, pozostawiając środek otwarty.

Etap 13 /15

Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, rozłóż paszteciki z farszem rybnym na blasze do pieczenia. Przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na 20-30 minut.

  • 1cl Olej roślinny

Etap 14 /15

Włóż paszteciki do piekarnika i piecz przez 17-20 minut.

Etap 15 /15

Gotowe paszteciki posmaruj kawałkiem masła, przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw do wystygnięcia.

  • 20g Masło