Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Ciasto z marchewkami i szpinakiem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 45 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 100 g marchewki

  • 100 g świeży lub mrożony szpinak

  • 90 ml olej z pestek winogron

  • 4 Jajka

  • 240 g mąka

  • 2 łyżeczka proszek do pieczenia

  • 300 g Cukier

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz i posiekaj marchewki. W razie potrzeby rozmroź szpinak.

  • 100g marchewki
  • 100g świeży lub mrożony szpinak

Etap 2 /10

Do blendera dodaj szpinak, 45 ml oleju z pestek winogron, 2 jajka i 100 g cukru. Ustaw wskazany program na 40 sekund i uruchom go.

  • 90ml olej z pestek winogron
  • 4 Jajka
  • 300g Cukier

Etap 3 /10

Dodaj 120 g mąki i 1 łyżkę stołową drożdży, ustaw wskazany program na 20 sekund, a następnie uruchom go.

  • 240g mąka
  • 2łyżeczka proszek do pieczenia

Etap 4 /10

Do formy wlej około 2/3 cm. Gotuj przez 25 minuty.

Etap 5 /10

Umyj miskę blendera. Pokrój marchewki na kawałki. Do blendera dodaj marchewki, 45 ml oleju z pestek winogron, 2 jajka i 200 g cukru. Ustaw wskazany program na 40 sekund i zmiksuj.

Etap 6 /10

Dodaj 120 g mąki i 1 łyżkę stołową drożdży, ustaw wskazany program na 20 sekund, a następnie uruchom go.

Etap 7 /10

Po przyrządzeniu ciasta szpinakowego za pomocą noża wykrój w środku pożądany kształt.

Etap 8 /10

Wycięte kawałki ułóż pionowo w formie do chleba i polej marchewkową mieszanką.

Etap 9 /10

Piecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C.

Etap 10 /10

Przed podaniem pozostaw do ostygnięcia.