Curry z soczewicą i kalafiorem
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 Ziemniaki
1 Marchewka
0.5 Małego kalafiora
0.5 Cebuli białej
2 Ząbki czosnku
2 Cm imbiru
1 Papryczka chili
1 Łyżka oliwy
1 Łyżeczka kminu rzymskiego
1 Łyżeczka mielonej kolendry
1 Łyżeczka kurkumy
400 g Pomidorów z puszki
400 ml Mleczka kokosowego
400 ml Wody
Soli
200 g Suchej soczewicy czerwonej
Limonka
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj składniki: ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w półplasterek, a kalafiora podziel na drobne różyczki. Posiekaj cebulę, czosnek, imbir oraz chili.
Etap 2 /6
Rozpocznij od włączenia funkcji smażenia w Cook4Me. Dodaj 1 łyżkę oliwy. Gdy oliwa będzie gorąca, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, imbir i chili. Smaż, mieszając, przez około 2 minuty, aż cebula zacznie się szklić.
Etap 3 /6
Następnie dodaj kmin rzymski, mieloną kolendrę i kurkumę. Smaż jeszcze przez minutę, mieszając, aby wydobyć aromat z przypraw.
Etap 4 /6
Do Cook4Me dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę, kalafiora, pomidory z puszki, mleczko kokosowe, suchą soczewicę oraz wodę. Dopraw solą.
Etap 5 /6
Zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 6 /6
Podawaj z ryżem lub chlebkami pita. Skrop danie sokiem z limonki i gotowe!