Curry z soczewicą i kalafiorem - przepisy Cook4Me | Tefal
Owsiana
Przepis według Owsiana

Curry z soczewicą i kalafiorem

Review 4 stars (average)

4/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 2 Ziemniaki

  • 1 Marchewka

  • 0.5 Małego kalafiora

  • 0.5 Cebuli białej

  • 2 Ząbki czosnku

  • 2 Cm imbiru

  • 1 Papryczka chili

  • 1 Łyżka oliwy

  • 1 Łyżeczka kminu rzymskiego

  • 1 Łyżeczka mielonej kolendry

  • 1 Łyżeczka kurkumy

  • 400 g Pomidorów z puszki

  • 400 ml Mleczka kokosowego

  • 400 ml Wody

  • Soli

  • 200 g Suchej soczewicy czerwonej

  • Limonka

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki: ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę w półplasterek, a kalafiora podziel na drobne różyczki. Posiekaj cebulę, czosnek, imbir oraz chili.

Etap 2 /6

Rozpocznij od włączenia funkcji smażenia w Cook4Me. Dodaj 1 łyżkę oliwy. Gdy oliwa będzie gorąca, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, imbir i chili. Smaż, mieszając, przez około 2 minuty, aż cebula zacznie się szklić.

Etap 3 /6

Następnie dodaj kmin rzymski, mieloną kolendrę i kurkumę. Smaż jeszcze przez minutę, mieszając, aby wydobyć aromat z przypraw.

Etap 4 /6

Do Cook4Me dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę, kalafiora, pomidory z puszki, mleczko kokosowe, suchą soczewicę oraz wodę. Dopraw solą.

Etap 5 /6

Zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

Etap 6 /6

Podawaj z ryżem lub chlebkami pita. Skrop danie sokiem z limonki i gotowe!