Kremowe risotto z kalafiorem i grzybami
- Całkowity czas 58 min.
- 30 min.Czas przygotowania 
- 28 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
4 osób
- 800 g Kalafior 
- 200 g Pieczarki 
- 1 Świeża natka pietruszki 
- 1 łyżka Oliwa z oliwek 
- 1 łyżka Czosnek w proszku 
- Sól, pieprz 
- 1 szczypta Gałka muszkatołowa 
- 3.5 łyżka Krem z orzechów nerkowca 
Akcesoria
- Garnek 
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Podziel kalafiora na duże różyczki i umyj go. Za pomocą noża drobno posiekaj kalafiora na kawałki wielkości ziaren ryżu. Upewnij się, że kalafior nie jest zbyt drobno posiekany, aby nie zamienił się w purée podczas gotowania.
Etap 2 /7
Umyj i posiekaj grzyby. Opłucz i posiekaj pietruszkę.
Etap 3 /7
Na rozgrzanej oliwie z oliwek w garnku podsmaż czosnek i grzyby przez 3 minuty.
Etap 4 /7
Dodaj pietruszkę, sól i pieprz. Gdy grzyby zmiękną, odłóż je do miski.
Etap 5 /7
W tym samym garnku gotuj kalafiora na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Etap 6 /7
Dodaj krem. Gotuj delikatnie mieszając przez 10 minut, aż kalafior będzie ugotowany, ale lekko al dente.
Etap 7 /7
Podawaj risotto na ciepło posypane grzybami.






