Risotto z leśnymi grzybami i parmezanem - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Olsandra

Risotto z leśnymi grzybami i parmezanem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 34 min.
  • Czas przygotowania
    3 min.
  • Gotowanie
    31 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 osób

  • 300 g mrożonych podgrzybków

  • 1 cebula

  • 200 g ryżu arborio

  • 3 łyżki parmezanu

  • 600 ml bulionu

  • 2 łyżeczki oleju

  • 70 ml śmietany 30%

  • natka pietruszki

  • 1 płaska łyżeczka soli

  • szczypta pieprzu

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Grzyby wcześniej rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Cebule drobno posiekaj, zetrzyj na drobnej tarce parmezan, posiekaj natkę pietruszki.

  • 300g mrożonych podgrzybków
  • 1 cebula
  • 3 łyżki parmezanu
  • natka pietruszki

Etap 2 /6

Do garnka wlej olej i posiekaną cebulę. Podsmaż 4 min.

  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki oleju

Etap 3 /6

Wrzuć grzyby i ryż, dodaj płaską łyżeczkę soli i pieprz. Dobrze przemieszaj.

  • 300g mrożonych podgrzybków
  • 200g ryżu arborio
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Etap 4 /6

Dodaj bulion. Dobrze wymieszaj. Zamknij pokrywę.

  • 600ml bulionu

Etap 5 /6

Dodaj śmietanę i starty parmezan. Dokładnie mieszaj aż składniki połączą się i risotto nabierze kremowej konsystencji. Dopraw ewentualnie do smaku.

  • 3 łyżki parmezanu
  • 70ml śmietany 30%

Etap 6 /6

Wyłóż na talerz i posyp natką pietruszki.

  • natka pietruszki