Risotto z leśnymi grzybami i parmezanem
- Całkowity czas 34 min.
- 3 min.
Czas przygotowania - 31 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
300 g mrożonych podgrzybków
1 cebula
200 g ryżu arborio
3 łyżki parmezanu
600 ml bulionu
2 łyżeczki oleju
70 ml śmietany 30%
natka pietruszki
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Grzyby wcześniej rozmroź i odciśnij nadmiar wody. Cebule drobno posiekaj, zetrzyj na drobnej tarce parmezan, posiekaj natkę pietruszki.
Etap 2 /6
Do garnka wlej olej i posiekaną cebulę. Podsmaż 4 min.
Etap 3 /6
Wrzuć grzyby i ryż, dodaj płaską łyżeczkę soli i pieprz. Dobrze przemieszaj.
Etap 4 /6
Dodaj bulion. Dobrze wymieszaj. Zamknij pokrywę.
Etap 5 /6
Dodaj śmietanę i starty parmezan. Dokładnie mieszaj aż składniki połączą się i risotto nabierze kremowej konsystencji. Dopraw ewentualnie do smaku.
Etap 6 /6
Wyłóż na talerz i posyp natką pietruszki.