Czekoladowo-karmelowe bezy Pavlova
Tefal
Przepis według Tefal

Czekoladowo-karmelowe bezy Pavlova

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    2 godz. 5 min.
  • Studzenie
    45 min.

Składniki

1 porcja

  • 2 Białka

  • 60 g Cukier puder

  • 75 g Cukier

  • 1 łyżka Kakao

  • 200 ml Śmietana kremówka 30%

  • 100 g Mascarpone

  • 40 g Cukier puder

  • 60 g Czekolada

  • 30 ml Śmietana kremówka 30%

  • 90 g Sos karmelowy

  • 50 g Czekolada

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Ubijaj jajka przy pomocy robota kuchennego aż do uzyskania gęstej piany. Kiedy jajka staną się lekkie i puszyste, dodaj cukier i ubijaj przez 5 minut, aż staną się gładkie i lśniące.

  • 2 Białka
  • 75g Cukier

Etap 2 /8

Za pomocą miękkiej łopatki delikatnie wymieszaj cukier puder i kakao. Umieść masę w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy.

  • 60g Cukier puder
  • 1łyżka Kakao

Etap 3 /8

Natłuść foremkę olejem. Zrób 4 duże bezy. Wstaw formę do Cake Factory.

  • Nieprzywierająca forma

Etap 4 /8

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij z formy.

Etap 5 /8

Ubij śmietanę za pomocą miksera elektrycznego lub w misie robota kuchennego.

  • 30ml Śmietana kremówka 30%

Etap 6 /8

Ciągle ubijając, dodaj resztę cukru pudru. Napełnij ubitą śmietaną rękaw cukierniczy z ładną końcówką w kształcie gwiazdy. Przechowuj w lodówce.

  • 40g Cukier puder

Etap 7 /8

Dodaj kawałki czekolady i bitą śmietanę do miski. Umieść misę w Cake Factory i roztop składniki zgodnie z programem i podnym czasem

  • 60g Czekolada
  • 30ml Śmietana kremówka 30%

Etap 8 /8

Pokryj bezy ubitym kremem. Udekoruj sosem karmelowym. Roztopioną czekoladę i śmietanę wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie pokrop bezy Pavlova. Na zakończenie posyp wiórkami czekoladowymi. Przechowuj w lodówce aż do momentu degustacji.

  • 60g Czekolada
  • 90g Sos karmelowy
  • 50g Czekolada