Dhal z soczewicy z cebulą - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Dhal z soczewicy z cebulą

Review 3 stars (average)

-/5 -

  • Całkowity czas 8 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    3 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 3 łyżka Olej roślinny

  • 1.5 Czerwona cebula

  • 3 Czosnek

  • 3 łyżeczka Przyprawy indyjskie

  • 1.5 łyżeczka Kurkuma

  • 750 g Soczewica

  • 120 g Pomidory (świeże lub z puszki)

  • 150 ml Mleko kokosowe

  • 1.5 Limonka

  • 3 Kolendra

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Przygotuj składniki.

  • 3łyżka Olej roślinny
  • 1.5 Czerwona cebula
  • 3 Czosnek
  • 3łyżeczka Przyprawy indyjskie
  • 1.5łyżeczka Kurkuma
  • 750g Soczewica
  • 120g Pomidory (świeże lub z puszki)
  • 150ml Mleko kokosowe
  • 1.5 Limonka
  • 3 Kolendra

Etap 2 /8

Obierz i drobno posiekaj cebulę.

  • 1.5 Czerwona cebula

Etap 3 /8

Obierz, usuń pęd i posiekaj czosnek.

  • 3 Czosnek

Etap 4 /8

Wlej olej do garnka.

  • 3łyżka Olej roślinny

Etap 5 /8

Dodaj przyprawy i gotuj przez 30 sekund. Dodaj cebulę i czosnek. Gotuj przez 1 minutę.

  • 1.5 Czerwona cebula
  • 3 Czosnek
  • 3łyżeczka Przyprawy indyjskie
  • 1.5łyżeczka Kurkuma

Etap 6 /8

Dodaj pozostałe składniki oprócz liści kolendry i limonki.

  • 750g Soczewica
  • 120g Pomidory (świeże lub z puszki)
  • 150ml Mleko kokosowe

Etap 7 /8

Gotuj w szybkowarze.

Etap 8 /8

Udekoruj liśćmi kolendry. Podawaj z pokrojoną w ósemki limonką.

  • 1.5 Limonka
  • 3 Kolendra