Dhal z soczewicy z pieczoną dynią piżmową i orzechami laskowymi
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Duża cebula
1 goździk Czosnek
200 g Dynia piżmowa
1 łyżeczka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
210 g Czerwona soczewica
1 łyżeczka Czerwona pasta curry
100 ml Woda
100 ml Mleczko kokosowe
3 łyżeczka Łagodne mielone curry
0.5 łyżeczka Kmin rzymski
1 centymetr Imbir
40 g Pokruszone orzechy laskowe
Akcesoria
Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Odstaw na bok.
Etap 2 /6
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz dynię piżmową, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Umieść ją na blasze do pieczenia. Dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i piecz przez 30 minut, aż kawałki będą złocistobrązowe.
Etap 3 /6
Opłucz czerwoną soczewicę pod zimną bieżącą wodą, aż woda będzie klarowna.
Etap 4 /6
Rozgrzej rondel i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Smaż cebulę do momentu, gdy stanie się przezroczysta. Dodaj czerwoną pastę curry i czerwoną soczewicę, mieszając przez 1 minutę.
Etap 5 /6
Wlej wodę i mleczko kokosowe, a następnie zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i pozostaw do duszenia około 10 minut, często mieszając, aby soczewica się nie przyklejała. Dodaj więcej wody, jeśli to konieczne. Dodaj pozostałe przyprawy: curry i kmin rzymski. Obierz i posiekaj imbir, a następnie dodaj do rondla, ponownie mieszając. Przypraw solą i pieprzem.
Etap 6 /6
Podawaj na gorąco. Dodaj pieczone kawałki dyni piżmowej. Posyp pokruszonymi orzechami laskowymi. Na koniec udekoruj posiekaną pietruszką lub kolendrą.
