Dhal z soczewicy z pieczoną dynią piżmową i orzechami laskowymi - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Dhal z soczewicy z pieczoną dynią piżmową i orzechami laskowymi

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Duża cebula

  • 1 goździk Czosnek

  • 200 g Dynia piżmowa

  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek

  • Sól, pieprz

  • 210 g Czerwona soczewica

  • 1 łyżeczka Czerwona pasta curry

  • 100 ml Woda

  • 100 ml Mleczko kokosowe

  • 3 łyżeczka Łagodne mielone curry

  • 0.5 łyżeczka Kmin rzymski

  • 1 centymetr Imbir

  • 40 g Pokruszone orzechy laskowe

Akcesoria

  • Rondel
    Rondel

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Odstaw na bok.

  • 1 Duża cebula
  • 1goździk Czosnek

Etap 2 /6

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz dynię piżmową, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Umieść ją na blasze do pieczenia. Dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i piecz przez 30 minut, aż kawałki będą złocistobrązowe.

  • 200g Dynia piżmowa
  • 1łyżeczka Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Etap 3 /6

Opłucz czerwoną soczewicę pod zimną bieżącą wodą, aż woda będzie klarowna.

  • 210g Czerwona soczewica

Etap 4 /6

Rozgrzej rondel i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Smaż cebulę do momentu, gdy stanie się przezroczysta. Dodaj czerwoną pastę curry i czerwoną soczewicę, mieszając przez 1 minutę.

  • 1łyżeczka Czerwona pasta curry

Etap 5 /6

Wlej wodę i mleczko kokosowe, a następnie zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i pozostaw do duszenia około 10 minut, często mieszając, aby soczewica się nie przyklejała. Dodaj więcej wody, jeśli to konieczne. Dodaj pozostałe przyprawy: curry i kmin rzymski. Obierz i posiekaj imbir, a następnie dodaj do rondla, ponownie mieszając. Przypraw solą i pieprzem.

  • Sól, pieprz
  • 100ml Woda
  • 100ml Mleczko kokosowe
  • 3łyżeczka Łagodne mielone curry
  • 0.5łyżeczka Kmin rzymski
  • 1centymetr Imbir

Etap 6 /6

Podawaj na gorąco. Dodaj pieczone kawałki dyni piżmowej. Posyp pokruszonymi orzechami laskowymi. Na koniec udekoruj posiekaną pietruszką lub kolendrą.

  • 40g Pokruszone orzechy laskowe