Lasagne z dynią piżmową i pomidorami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Lasagne z dynią piżmową i pomidorami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    45 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 280 g Dynia piżmowa

  • 80 g Cebula

  • 4 kawałek Czosnek

  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek

  • 500 ml Woda

  • 700 g Posiekane pomidory

  • 2 łyżeczka Suszony tymianek

  • 12 kawałek Lasagne

  • 100 g Tarty ser

  • 900 ml Sos beszamelowy

  • Sól

  • Pieprz

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Obierz dynię piżmową i pokrój ją w 1 cm kostkę. Obierz cebulę i czosnek, drobno je posiekaj.

  • 280g Dynia piżmowa
  • 80g Cebula
  • 4kawałek Czosnek

Etap 2 /7

Rozgrzej średniej wielkości nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony. Dodaj składniki. Zeszklij cebulę na oliwie z oliwek, a gdy zacznie mięknąć, dodaj dynię piżmową i posiekany czosnek. Podsmaż wszystko przez kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Zmniejsz ogień, dodaj wodę, posiekane pomidory i tymianek, a następnie gotuj przez 20 minut, aż dynia będzie miękka. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub wydłuż czas gotowania.

  • 1łyżeczka Oliwa z oliwek
  • 500ml Woda
  • 700g Posiekane pomidory
  • 2łyżeczka Suszony tymianek

Etap 3 /7

Przełóż masę z dyni do miski. Rozgnieć pobieżnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dopraw. Odstaw.

  • Sól
  • Pieprz

Etap 4 /7

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Etap 5 /7

Na dużej nieprzywierającej patelni rozprowadź jedną czwartą sosu beszamelowego. Dodaj kilka płatów lasagne. W razie potrzeby połam je na kawałki, aby przykryły całą powierzchnię patelni. Dodaj jedną trzecią masy z dyni, jedną czwartą startego sera, jedną czwartą beszamelu i układaj warstwy naprzemiennie, kończąc beszamelową warstwą posypaną serem.

  • 12kawałek Lasagne
  • 100g Tarty ser
  • 900ml Sos beszamelowy

Etap 6 /7

Piecz przez 25 minut. Aby uzyskać efekt zapieczenia, włącz grill na 2 minuty i obserwuj kolor lasagne.

Etap 7 /7

Podawaj od razu po przygotowaniu!