Domowa smażona ryba z frytkami - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 DIGITAL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Domowa smażona ryba z frytkami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 32 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    12 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 filet Dorsz

  • Sól, pieprz

  • 5 łyżka Mąka

  • 2 Jajka

  • 5 łyżka Bułka tarta

  • 1 Majonez

  • 0.5 Cytryna

  • 1 wiązka Estragon

  • 50 g Masło

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Pokrój filety na duże kawałki (ok. 4 cm) i delikatnie przetrzyj papierowym ręcznikiem. Dopraw solą i pieprzem.

  • 4filet Dorsz
  • Sól, pieprz

Etap 2 /4

Weź trzy miski: jedną z mąką, drugą z ubitymi jajkami a trzecią z bułką tartą. Wymieszaj majonez z sokiem z połowy cytryny i estragonem. Włóż do lodówki.

  • 5łyżka Mąka
  • 2 Jajka
  • 5łyżka Bułka tarta
  • 1 Majonez
  • 0.5 Cytryna
  • 1wiązka Estragon

Etap 3 /4

Pokryj kawałki dorsza mąką, a następnie jajkiem i bułką tartą. Nadmiar strząsaj między kolejnymi miskami.

Etap 4 /4

Włóż tacę grillową do miski, a panierowane kawałki ryby do miski urządzenia, a następnie nałóż gałkę masła na każdy kawałek. Wersja mechaniczna 2 w 1: Ustaw tryb RYBY i piecz przez 12 minut w temperaturze 170°C. Wersja mechaniczna 2 w 1: Ustaw temperaturę na 170°C, a czas na 12 minut. Podawaj z sosem odstawionym wcześniej na bok.

  • 50g Masło