Domowy chiński kubek - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Sara.p

Domowy chiński kubek

ratings.4.7

4.7/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 2 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    32 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 porcja

  • 400 g makaronu z pszenicy durum

  • 250 g mięsa z uda lub piersi kurczaka

  • cynamon mielony, papryka słodka, imbir mielony, czosnek granulowany

  • 50 ml ciemnego sosu sojowego

  • prażona cebulka

  • sos słodki chili

  • duża papryka

  • 200 g kapusty pekińskiej

  • natka świeżej kolendry

  • 40 g oleju rzepakowego lub oleju kokosowego

  • 200 g pora

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Makaron gotujemy przez ok. 12 minut, odsączamy i odkładamy do ostygnięcia.

  • 400g makaronu z pszenicy durum

Etap 2 /4

Na rozgrzaną połowę oleju wrzucamy drobno pokrojone kawałki kurczaka i smażymy. Dodajemy połowę sosu sojowego, płatki chili imbir, czosnek granulowany i słodką paprykę powoli mieszając. Gdy mięso nabierze brązowo złoty kolor glazury należy dodać je do makaronu.

  • 250g mięsa z uda lub piersi kurczaka
  • cynamon mielony, papryka słodka, imbir mielony, czosnek granulowany
  • 50ml ciemnego sosu sojowego

Etap 3 /4

Warzywa kroimy w cienkie paski i dodajemy do makaronu i kurczaka. Dodajemy drugą połowę sosu sojowego. Wszystkie składniki mieszamy.

  • 50ml ciemnego sosu sojowego
  • duża papryka
  • 200g kapusty pekińskiej
  • 200g pora

Etap 4 /4

Makaron z kurczakiem i warzywami smażymy na oleju, który pozostał mieszając co jakiś czas. Gdy makaron jest już gotowy, wykładamy go do miseczki, polewamy sosem słodkim chili i posypujemy prażoną cebulką, ozdabiamy natką świeżej kolendry.

  • prażona cebulka
  • sos słodki chili
  • natka świeżej kolendry
  • 40g oleju rzepakowego lub oleju kokosowego