Domowy chiński kubek
- Całkowity czas 1 godz. 2 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 32 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 porcja
400 g makaronu z pszenicy durum
250 g mięsa z uda lub piersi kurczaka
cynamon mielony, papryka słodka, imbir mielony, czosnek granulowany
50 ml ciemnego sosu sojowego
prażona cebulka
sos słodki chili
duża papryka
200 g kapusty pekińskiej
natka świeżej kolendry
40 g oleju rzepakowego lub oleju kokosowego
200 g pora
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Makaron gotujemy przez ok. 12 minut, odsączamy i odkładamy do ostygnięcia.
Etap 2 /4
Na rozgrzaną połowę oleju wrzucamy drobno pokrojone kawałki kurczaka i smażymy. Dodajemy połowę sosu sojowego, płatki chili imbir, czosnek granulowany i słodką paprykę powoli mieszając. Gdy mięso nabierze brązowo złoty kolor glazury należy dodać je do makaronu.
Etap 3 /4
Warzywa kroimy w cienkie paski i dodajemy do makaronu i kurczaka. Dodajemy drugą połowę sosu sojowego. Wszystkie składniki mieszamy.
Etap 4 /4
Makaron z kurczakiem i warzywami smażymy na oleju, który pozostał mieszając co jakiś czas. Gdy makaron jest już gotowy, wykładamy go do miseczki, polewamy sosem słodkim chili i posypujemy prażoną cebulką, ozdabiamy natką świeżej kolendry.